Kauza Bátora: Dobeš už se omluvil, post mu nechá

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) se po telefonu omluvil ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) za slova svého úředníka Ladislava Bátory. Pozici v úřadu mu ale nechá. Bátora se minulý týden na Facebooku o Schwarzenbergovi vyjádřil jako o „starém chudáčkovi“. To rozhořčilo TOP 09 natolik, že všichni její ministři opustili dnešní jednání vlády. Místopředseda strany Kalousek řekl, že by měl Dobeš Bátoru propustit nebo sám rezignovat. Podobně se vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS) – ten podle svých slov očekával od Dobeše za „buranské chování“ svého podřízeného zřetelnou omluvu. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) rovněž řekla, že je omluva namístě. Nejmenší vládní strana se ale domnívá, že Kalousek celou kauzu zneužívá k tlaku na ni. Sám Bátora na koaliční konflikt kolem svých výroků nereagoval. Podpořil ho tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. Podle něj je Bátora už půl roku terčem sprostých útoků.

Karel Schwarzenberg se Bátorovými výroky dotčený necítí

„Nehodlám komentovat výroky pana Bátory. Že bych se jím já osobně cítil uražen, to opravdu ne. Kdyby byl pan Bátora soukromá osoba, může vyjadřovat svobodně své názory na cokoli. Jako úředník státní správy se takhle vyjadřovat vůči jakýmkoli ústavním činitelům nemůže,“ sdělil Schwarzenberg, který je nyní na dovolené.

Dobeš řekl, že je připraven omluvit se Schwarzenbergovi za to, že „mohl nastat dojem, že na jeho velikosti ubraly ony dvě věty, které zazněly, které sdělil můj úředník“. Jako ministr se prý ale musí umět za svého úředníka postavit a ani z pracovněprávního pohledu ho nemůže odvolat za vyjádření názoru. „Pokud bych pana Bátoru nyní propustil, dal bych mu tím cejch podle diagnostiky pana Kalouska a to rozhodně nehodlám udělat,“ uvedl. Bátoru prý hodnotí podle jeho profesních kvalit, ne podle názorů. Teprve si prý s Bátorou promluví o tom, zda se také on Schwarzenbergovi omluví.

Vít Bárta (VV):

„Pan Bátora je zástupný problém pro to vyvolat spor v koalici v souvislosti s tím, že příští týden se má na vládě projednávat daňová reforma.“

Dnešní konflikt na vládě je navíc podle Dobeše zástupný problém a premiér Nečas na tuto hru nepřistoupil, protože jednání kabinetu pokračovalo i přes odchod zmíněných ministrů. Dobeš také připomněl, že Česko nemá dosud zákon o úřednících či etický kodex úředníka. „Pan ministr financí mi tu nastavuje mravní kodex ze svého pohledu,“ domnívá se Dobeš a poukázal na fakt, že na ministerstvu financí pracuje Radek Šnábl, pravomocně odsouzený za daňový podvod. Dobeš také mluvil o tom, že úředník má právo vyjádřit svůj názor. 

Jednání vlády
Zdroj: ČT24

Kalousek pak řekl, že po Dobešově vyjádření se situace nemění. „Z vystoupení pana ministra školství je zřejmé, že je připraven dál politicky chránit úředníka, který sprostě uráží prvního místopředsedu vlády. To je pro nás nadále nepřijatelné,“ uvedl s tím, že omluva Bátory TOP 09 stačit nebude. S Dobešem strana usedne za jedním stolem teprve v momentě, kdy se Ladislava Bátory zbaví. K působení Radka Šnábla řekl, že ten na ministerstvu o ničem nerozhoduje. „Je můj poradce, který mi dává velmi cenné rady,“ řekl Kalousek. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík se domnívá, že tento problém by neměl být řešen řešen na K9. „To není politický problém ve smyslu toho, že by se politické strany handrkovali. Tady má být garantována úroveň státní správy. Je to problém státní správy, který má řešit jednotlivý ministr vlády, který jmenoval pana Bátoru a to je ministr Dobeš,“ dodal.

Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Já si myslím, že pan Bátora neměl v té vládě dávno být. Ale jsem přesvědčen, že tam neměl být ani pan Dobeš… Každý premiér by si v tomto měl zjednat pořádek.“

Podle opoziční ČSSD nastala další vládní krize. „Co mi přijde pozoruhodné, je to, že příčinou krize není například ekonomická situace v Evropě či klesající česká ekonomika, příčinou je jeden úředník z ministerstva, což mi připadá absurdní,“ prohlásil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Dnes tedy kabinet zasedal bez ministrů Kalouska, Drábka, Hegera a Bessera. Schwarzenberg je na dovolené do 28. srpna.

Jiří Pospíšil (ODS)

„My stále doufáme, že se zde najde nějaké kompromisní řešení. Aby kvůli nepříjemným a v demokratické společnosti těžko přijatelným výrokům zde byla ohrožena vláda a byly ohroženy klíčové vládní reformy, to by mi připadalo jako absurdní a velmi smutné divadlo.“