Dvojvládí na ústeckém zastupitelství dál trvá, NSS zamítl stížnost

Brno – Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem bude mít i nadále dva šéfy, Nejvyšší správní soud totiž zamítl kasační stížnost pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly proti lednovému rozsudku, kterým pražský městský soud vrátil do funkce odvolaného Jana Jakovce. Ve stejné funkci je ale i Jiří Křivanec, který svého předchůdce před třemi lety nahradil.

Jakovce odvolal z funkce ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v roce 2008. Oficiálním důvodem byly rozpory s nadřízenými ve věcech, které se týkaly vedení státního zastupitelství. Jakovec byl ve funkci 18 let a byl známý i tím, že kritizoval odvolávání některých vedoucích státních zástupců.

Po svém odvolání z funkce krajského žalobce se Jakovec obrátil na Nejvyšší správní soud – ten předloni nařídil pražskému městskému soudu, aby se případem žalobců zabýval. Městský soud v Praze pak letos 31. ledna Jakovcovo odvolání zrušil.

V únoru 2009 pak Pospíšil odvolal z funkce i Jakovcova nástupce Jiřího Křivance kvůli tomu, že zbavil funkce šéfa libereckých žalobců Adama Bašného. Odvolání Bašného tehdy Křivanec odůvodnil mimo jiné komentováním kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. O čtyři měsíce později ovšem Křivance do funkce zpět vrátila tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Od začátku letošního března jsou v Ústí nad Labem dva krajští státní zástupci. Jakovec s Křivancem se dohodli na tom, že do vyřešení situace ministerstvem spravedlnosti budou všechna rozhodnutí dělat společně. Oba také podepisují listiny. Jakovec a Křivanec jsou k dnešku stále uvedení jako krajští státní zástupci i v pravidelně aktualizovaném přehledu ministerstva spravedlnosti.

Čím přesně argumentoval Rampula jako nadřízený obou ústeckých žalobců v kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, není zatím zřejmé. NSS to zveřejní spolu se svým odůvodněním v plném znění rozhodnutí, které zpravidla publikuje na internetu v řádu dnů až týdnů.