ŽIVĚ: Sněmovna jedná o trojici zásadních reforem

Praha - Poslanecká sněmovna na dnešní mimořádné schůzi projednává předlohy zdravotnické, důchodové a sociální reformy. Před probíhajícím jednáním poslanci rozhodovali o vydání předsedy klubu Věcí veřejných Víta Bárty a nezařazeného poslance Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání kvůli údajné korupci. Nejbližší řádná schůze se měla podle schváleného harmonogramu konat konat až 20. září.

Předlohy sociální reformy mění systém některých sociálních dávek a podmínky pro dávky v nezaměstnanosti. Stejně jako návrhy zdravotnické a důchodové reformy by je měli poslanci projednat ve druhém čtení, kdy mohou podávat pozměňovací návrhy. V plánu je i závěrečné schvalování reformních předloh, které kritizuje opozice. Z ekonomických předloh má sněmovna v nadcházejících dnech rozhodovat o zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty. Schvalovat má také návrh, podle něhož by se měla omezit státní podpora stavebního spoření.

Zabývat se poslanci budou taktéž první částí zdravotnické reformy, kterou zamítl levicový Senát. Tato předloha umožní například rozdělit péči na standardní a nadstandardní a vyjme z pojištění léky do 50 korun a podpůrné a doplňkové přípravky. Na programu jsou i další zákony, které sněmovně vrátila horní komora či vetoval prezident Václav Klaus.