Na místě zbourané chráněné vily v Bubenči už stojí nová

Praha – Více než před rokem šokoval veřejnost čin majitelky vily v památkově chráněné části pražské Bubenče. Architektonicky významná stavba ze 30. let 20. století měla projít jen přestavbou, majitelka ji ale nechala během víkendu bez povolení zbourat. Následovaly ostré reakce a čtvrtmilionová pokuta od památkářů. Dnes už na parcele stojí vila nová, tentokrát i s jejich souhlasem.

„Je to prostě příšerný precedens, že si vůbec někdo v Praze a zejména v takovéto lokalitě něco takového dovolí,“ uvedl v lednu roku 2010 ředitel magistrátního odboru památkové péče Jan Kněžínek. Stavbu nové vily úřad dodatečně povolil loni v prosinci. Proti rozhodnutí se nikdo neodvolal, souhlas dali i památkáři.

„Ta dostavba, co tam dneska stojí, tak ta je v podstatě podle našeho stanoviska, které sice bylo k přestavbě, nicméně se od toho neodchýlila,“ řekl ČT Kněžínek. Památkáři se podle něj vyjadřovali pouze k dílčím změnám, které se týkaly sklepů. Žádný problém nevidí ani radnice Prahy 6. „Žádné problémy jsme nezjistili,“ uvedl její mluvčí Martin Šalek.

Vila malíře Karla Svolinského
Zdroj: ČT24

Výšku pokuty, kterou radnice majitelce vily udělila, mluvčí nesdělil. Loni ale uvedl, že stavebníkovi, dodavatelům stavebních prací i stavebnímu dozoru hrozí s velkou pravděpodobností půlmilionová sankce. Bubeneč patří k nejdražším lokalitám v Praze. Podle realitních makléřů zde cena za metr bydlení přesahuje i 100 tisíc korun. Půlmilionovou pokutu tak zaplatí pět čtverečních metrů nové stavby. 

Reportáž Štěpánky Martanové a Lucie Čubíkové (zdroj: ČT24)

Funkcionalistickou vilu ze 30. let 20. století koupila Julia Romaněnko. V minulosti sídlila v objektu gruzínská ambasáda, později patřil diplomatické službě.