Ministerstvo školství hledá supermanažery, dostanou statisíce

Praha – Ministerstvo školství dnes oznámilo, že připravuje pravidla pro výběr „supermanažerů“, kteří budou řídit nově vznikající vědecko-výzkumná centra za miliardy korun. Úřad chce tímto způsobem najít šéfy třeba pro chystaný superlaser ELI v Dolních Břežanech u Prahy nebo mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC v Brně. Úspěšní kandidáti budou pobírat platy v řádech statisíců. Oznámil to Radek Melichar z ministerstva. Výběrová řízení budou mezinárodní, kandidáty bude vybírat komise složená z českých i zahraničních expertů.

Podmínky pro výběrová řízení mají být známy příští týden. Ministerstvo tak chce najít manažery pro pět vědeckých center, která mají celkový rozpočet 19 miliard korun. Kromě superlaseru ELI a centra klinického výzkumu ICRC jde ještě o biomedicínské centrum BIOCEV ve Vestci u Prahy, Středoevropský technologický institut CEITEC v Brně a ostravské superpočítačové centrum IT4Innovations. Většina nákladů jde z programu EU na vědu.

„Pro ministerstvo školství a operační program Výzkum a vývoj pro inovace jde o opravdu prestižní projekt, pro který chceme získat excelentní ředitele v podobě špičkových manažerů a odborníků. Rádi bychom také dosáhli toho, aby i zahraniční konkurence mohla rozvířit vody malého českého rybníka a byla zárukou zvyšování kvality řízení výzkumu a vývoje, po kterém se neustále volá,“ uvedl ministr školství Josef Dobeš (VV).

Server Česká pozice ve středu napsal, že Dobeš výběr kandidátů před dvěma měsíci pozastavil. Server uvedl, že měsíční plat výkonných a vědeckých ředitelů by se měl pohybovat ve výši 3 500 až 45 000 eur (asi 85 000 až 1 100 000 korun). Ve výběrových komisích mají zasednout přední experti z českých i zahraničních vědeckých center a univerzit spolu s odborníky na lidské zdroje a zástupci ministerstva.