Dobeš se od Bátory distancoval, TOP 09 to nestačí

Praha - Ministr školství Josef Dobeš se distancoval od slov svého podřízeného Ladislava Bátory. Ujistil ho také, že pokud se bude jeho chování opakovat, učiní i personální kroky. Za Bátoru se ale postavili tři členové TOP 09 z Kladna, kteří jsou zároveň signatáři iniciativy D.O.S.T. Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se však i nadále domnívá, že Dobeš dál kryje nepřijatelné jednání ve státní správě. Jediným skutečným distancováním se by podle Kalouska bylo okamžité Bátorovo odvolání. Bátora měl na sociální síti urazit ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ve středu pak kvůli tomu předčasně opustili jednání vlády ministři za TOP 09.

Dobeš v prohlášení pro ČTK uvedl, že personálnímu šéfovi svého úřadu jeho chování vytkl a udělil mu „jednoznačné pokyny ohledně jeho veřejného vystupování“. „Pokud se jimi pan Bátora nebude řídit či pokud u něj zjistím jakékoli projevy politického extremismu, budu neprodleně konat i v personální oblasti,“ dodal ministr školství. 

Dobeš připomněl, že v minulých dnech se telefonicky spojil se Schwarzenbergem a omluvil se mu za Bátorovy výroky na jeho adresu. „Dnes bych se chtěl panu místopředsedovi vlády omluvit i veřejně a dodat, že se od slov pana Bátory naprosto distancuji,“ stojí v prohlášení. 

Jasné distancování ministra školství od výroků podřízeného žádal premiér Petr Nečas. Dobešův krok Nečas vzal na vědomí. Předseda vlády dál o situaci jedná s koaličními partnery, je podle něj totiž neúnosné, aby spor o jednoho státního úředníka, byť kontroverzního ohrožoval schvalování potřebných reforem. Vyjádřil také naději, že ministři z TOP 09 jsou si vědomi svých ústavních povinností. Členové vlády z TOP 09 se odmítají účastnit schůzí vlády, dokud nebude Bátora odvolán z funkce, nebo dokud neodejde Dobeš. Podle Nečase jsou Bátorovy výroky na adresu ministra zahraničí hulvátské. Premiér uvedl, že on sám by podřízeného za podobné chování odvolal.

Miroslav Kalousek na jednání vlády
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Kalousek: Nejde o distancování, ale o ochranu

Dobešův postup TOP 09 nestačí a dál požaduje Bátorovo odvolání. Dnešní Dobešovo vyjádření totiž podle místopředsedy strany a ministra financí Miroslava Kalouska není dostatečné.

Miroslav Kalousek ke kauze Bátora

„Jediné odpovídající distancování se je okamžité odvolání toho úředníka. Jinak je to jen jiná forma poskytování politické ochrany nepřijatelnému chování, ať už z hlediska aktivit blízkých extremismu, či urážení ústavních činitelů.“ 

"Já pevně doufám, že TOP 09 ve středu půjde na vládu. Že si pan ministr Dobeš uvědomí, že je ministrem demokratické vlády a že nemůže být aktivistou pohrobků Národní strany."

VV neustále tvrdí, že jednání Kalouska je jen záminkou, jak oddálit přijetí normy týkající se tvrdšího zdanění hazardu. „Pan Bátora je bílý pes a pan Kalousek jenom potřebuje argumenty proto, jak se nebavit o zrušení stravenek, jak se nebavit o zvyšování DPH,“ komentoval pro ČT situaci kolem Ladislava Bátory šéf poslabců VV Vít Bárta.

To ale ministr financí odmítá. Tvrdí, že zákon už ve vládě předložil, je rozjednaný a pouze byl přerušen kvůli jednání tripartity. Vláda ho podle jeho slov snadno může schválit i bez jeho přítomnosti. „Jistě bych se neurazil, kdyby to vláda schválila bez mojí přítomnosti, jistě to může udělat.“


Jakl hájí svobodu slova

V souvislosti s kauzou Bátora MfD připomněla téměř rok starý rozhovor tajemníka prezidenta republiky Ladislava Jakla. Ten poskytl rozhovor do knihy Deset tisíc extremistů, jejímž spoluautorem je i manažer jedné neonacistické hudební skupiny. Jakl v rozhovoru hájí právo všech kapel, včetně „pankáčů i nácků“, zpívat. „Není žádný důvod, aby policie znovu šmírovala muzikanty a kontrolovala jejich texty, jestli nejsou závadné a nebezpečné, to je téměř skandální,“ říká Jakl v knize. Právě zástupci Hradu hájí úředníka Ladislava Bátoru, blízkého extremistům. Jakl podle politiloga Miroslava Mareše bojuje za úplnou svobodu politického projevu, podobně jako tomu je například ve Spojených státech, a v tomto směru jde o legitimní názor. Mareš připomněl, že kniha vyšla téměř před rokem, a proto mu přijde dávat tento rozhovor do souvislosti s kauzou Bátora účelové.

Ladislav Bátora
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA

Naopak za Bátoru se postavili tři členové TOP 09

Krajský výbor TOP 09 ve středních Čechách se bude zabývat otevřeným dopisem, kterým tři členové strany z Kladna, zároveň signatáři iniciativy D.O.S.T., vyjádřili nesouhlas s postupem stranických ministrů. Autoři dopisu označují kauzu Bátora za mediálně vykonstruovanou. „Ochota riskovat v současné ekonomické situaci pád pravicové vlády kvůli výroku jednoho ministerského úředníka, a to výroku, kterým reagoval na urážky vlastní osoby, je projevem zarážející nezodpovědnosti a krátkozrakosti, se kterou nemůžeme souhlasit,“ míní trojice. Postup ministrů považují za „teatrální gesto“, které politice TOP 09 nesluší. „Takováto politika naši stranu poškozuje víc, než si nyní myslíte,“ uzavřela trojice svůj dopis narážkou na heslo, které strana používala v loňských volbách.

Středočeská organizace TOP 09 se od dopisu distancovala. Její předsedkyně Helena Langšádlová dokument označila za „sólo akci“ a chce o něm s autory hovořit. „Pokud měli potřebu se vyjádřit, tak to měli udělat v prvním kroku dovnitř strany, tohle je naprosto nepřijatelné a já se od toho naprosto distancuji,“ prohlásila. Později TOP 09 uvedla, že dopis je individuální reakcí tří osob a nejde o stanovisko žádné z organizací TOP 09. „Je nám líto, že své stanovisko zcela neprofesionálně a nepoliticky komunikovali skrze média, a nikoliv v rámci vnitrostranické diskuse,“ uvedla Langšádlová.

Podobný názor zastává i předseda kladenského regionálního výboru Roman Havelka. „Od tohoto se absolutně distancuje celý regionální výbor. Je to pouze iniciativa tří lidí, kteří jednají na vlastní pěst,“ uvedl Havelka. Region i místní organizace podle něj s postupem svých ministrů v případu úředníka Bátory souhlasí.

Ilustrační foto
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Personální šéf ministerstva školství Bátora na facebooku minulý týden označil Schwarzenberga za „chudáčka starého“. „To se mu to prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemůžu vyzvat na souboj,“ napsal. Dobeš poté nabídl ministru zahraničí omluvu, Bátoru ale ve funkci ponechal. TOP 09 trvá na tom, aby úředník z ministerstva odešel, nebo aby vládu opustil Dobeš.