Věci veřejné připouštějí snížení mateřské

Praha – Věci veřejné připouštějí, že ve vládě podpoří snížení příspěvku na tříletou mateřskou dovolenou o 500 korun měsíčně. Nově by tak rodičky pobíraly 7 100 korun měsíčně. Strana přitom ještě na jaře jakékoli zásahy do výše mateřské odmítala s tím, že jsou v rozporu s programovým prohlášením vlády.

„Máme celý balíček sociálních změn nyní na stole a my musíme velmi citlivě hledat kompromis,“ obhajuje změnu názoru Věcí veřejných předseda jejich poslaneckého klubu Vít Bárta. „Nemůžeme prosadit ve všem všechno.“

Za požadavkem na snížení mateřské stojí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Ten chce sjednotit výši dvouleté, tříleté a čtyřleté rodičovské na 220 tisících korunách, a protože tříletá rodičovská je oproti ostatním výhodnější, dotkne se jí reforma nejvíc.

Zbylé varianty si mírně polepší

Příspěvky během dvouleté a čtyřleté rodičovské dovolené naopak mírně porostou; v případě kratší varianty se bude jednat o měsíční přilepšení ve výši dvou set, u čtyřleté mateřské pak o stokorunu. „Bude to férovější a vstřícnější vůči rodičům. Musíme tomu upravit celkové čerpané částky,“ uvedl Drábek.

Plán ministra práce a sociálních věcí nicméně postihne největší počet rodin, protože pro tři roky se rozhoduje 80 procent z nich. „Sociální demokracie zásadně nesouhlasí s tím, aby se krátila tříletá rodičovská, protože tu využívá zdaleka nejvíc rodičů,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Poslanci budou o snížení tříleté rodičovské rozhodovat na podzim. Pokud projde, bude platit pro rodiče, kteří si o ni zažádají po 1. lednu 2012.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)