Další hradní humbuk. Jakl hájil neonacistické kapely

Praha – Tajemník prezidenta Ladislav Jakl poskytl rozhovor do knihy Deset tisíc extremistů, jejímž spoluautorem je manažer neonacistické hudební skupiny Conflict 88 Robert Fürych. Jakl v rozhovoru mj. uvedl, že všechny kapely „včetně pankáčů a nácků“ mají právo zpívat si, co chtějí, a že by policie neměla omezovat jejich svobodu projevu. Proti Jaklovým výrokům se již včera ohradila Strana zelených, dnes se připojili někteří představitelé vládních stran i lidé, kteří přežili holocaust.

„Podle mého nejhlubšího přesvědčení není žádný důvod, aby policie zase znovu šmírovala muzikanty, nasazovala jim štěnice do sálů a kontrolovala jejich texty, jestli nejsou závadné a nebezpečné, to je téměř skandální,“ uvedl Jakl v interview s Robertem Fürychem, manažerem neonacistické hudební skupiny Conflict 88. Na rozhovor upozornila Mladá fronta Dnes.

Název kapely Conflict 88 odkazuje svou číslicí ke zdvojenému písmenu H, čili nacistickému pozdravu Heil Hitler. Jak upozornil právník Českého helsinského výboru František Valeš, je tato neonacistická kapela pocházející z Plzeňska napojena i na organizaci Blood and Honour – neonacistické uskupení, které bývá považováno za teroristické.

Jakl: Zpívají voloviny, ale zavírat je za to?

„Ti kluci sice někdy zpívají nebetyčné voloviny a pitomosti, ale zavírat za to?! Opravdové nebezpečí pro demokracii číhá někde jinde…,“ uvádí dále Jakl v knize Deset tisíc extremistů s tím, že rasistické a xenofobií texty jsou jen projevem hlouposti některých muzikantů.

Podle předsedy České rady pro oběti nacismu Oldřicha Stránského ovšem jde o nebezpečné žonglování se slovy. Od propagování násilí, tak jak to dělají neonacistické hudební skupiny, totiž může dojít až k jeho realizaci.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Schwarzenberg: Státní úředník by měl respektovat své postavení

S rozpaky se k případu vyjádřili i představitelé vládních stran. Podle Karolíny Peake z Věcí veřejných je Ladislav Jakl známým zastáncem svobody slova, která stojí stejně jako v USA nade vším. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg konstatoval, že státní úředník by měl respektovat meze svého postavení.

„Pro mě svoboda slova má samozřejmě určité hranice,“ uvedl na adresu Jaklových výroků místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Podpora nebo tolerance neonacismu nebo antisemitismu je nepřijatelná a měla by být nepřijatelná pro každého demokrata.“

Zelení chtějí prověrku, Jakl je označil za extremisty

Podle zelených Jakl svými výroky ztratil bezpečnostní způsobilost, protože „podpořil skupiny vystupující proti ústavnímu zřízení ČR, jehož součástí je zákaz diskriminace a Listina základních prav a svobod“. Zelení to uvedli v tiskovém prohlášení s tím, že se ve věci chtějí obrátit na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Podobně se vyjádřil i poslanec ČSSD František Bublan: „V podstatě je to vyjadřování názorů, které s demokracií nemají nic společného. Ohrožují naši svobodu.“

Jakl se ovšem neobává, že by mohl přijít o bezpečnostní prověrku. Je podle něj naopak třeba mít se na pozoru před „zelenými extremisty“. V reakci na slova politiků pouze uvedl, že „je zajímavé, kolik se najde lidí ochotných trestat člověka za názor, že není správné trestat člověka za názor“.