Řada bodů vládní protikorupční strategie se plní jen formálně

Praha – Místopředsedkyně Věcí veřejných a vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake v Otázkách Václava Moravce přiznala, že řada bodů vládní protikorupční strategie je sice vedená jako splněná, ale mnohdy jde jen o formální záležitosti typu vypracování analýzy. Jako šéfka výboru to chce sice změnit, řadu bodů ale poslala „k ledu“ samotná vláda. Výbor pro boj s korupcí zřídila vláda na konci dubna, Peake stojí v jeho čele od konce července.

Mezi tři první úkoly, které chce vicepremiérka ve výboru řešit, patří financování politických stran, anonymní akcie a reforma státního zastupitelství. Chce také zlepšit právní prostředí tak, aby nahlašování korupce nebylo problém. „Všichni dobře víme, jak to tady s nahlašováním korupce je, že ten, kdo korupci nahlašuje, se někdy sám může stát tím chyceným.“ Peake chce proto požádat ministerstvo vnitra, aby přípravu zákona zabývajícím se ochranou oznamovačů trestního jednání převedlo na její úřad.

V Otázkách Václava Moravce zároveň přiznala, že nejprve nebyla o smyslu výboru úplně přesvědčená: „To, že ho má, jsem poznala ve chvíli, kdy mi v meziresortním řízení začaly přistávat na stole návrhy na zrušení nebo omezení jednotlivých bodů protikorupční strategie.“

Jan Spáčil
Zdroj: ČT24

Předseda správní rady Transparency International Jan Spáčil ale v Otázkách upozornil, že řada bodů v protikorupční vládní strategii je vedená sice jako splněná, ale často jen formálně: „Dostáváme se do okamžiku, kdy by se mělo přistoupit ke konkrétním krokům, teď teprve uvidíme, zda se teorie podaří předložit do praxe. To je myslím základní úkol paní vicepremiérky.“

Spáčil: Posty jsou zpolitizováné a není tam odbornost

Peake jeho slova potvrdila s tím, že situaci popsal naprosto přesně. „Analýzu nepovažuji za splněný bod. Splněný protikorupční bod znamená zákon schválený celým parlamentem a podepsaný prezidentem,“ uvedla. Na vládě tak například uvízl návrh na bankovní registry nebo financování politických stran. Podle vypracované analýzy je třeba stanovit orgán, který bude na financování dohlížet, na tom se ale zatím celé jednání zaseklo.

Podle Spáčila tvoří podhoubí pro korupci v České republice závislost politických stran na zájmových skupinách a státní úředníci. „Jeden z největších problémů v současné době je politizace státní správy. Posty jsou zpolitizováné a není tam odbornost.“ Změnu by mohl přinést zákon o státních úředních. Peake dodala, že nyní prošel legislativní radou vlády a ministerstvo vnitra by mělo začít pracovat na paragrafovém znění. „Jestli zcela naplňuje původní záměr depolitizace státní správy, si nejsem úplně jistá,“ uzavřela.    

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)