Nový zákon umožní transplantovat orgány cizinců

Praha - Ministerstvo zdravotnictví chystá nový transplantační zákon, podle kterého by mohli lékaři odebírat orgány i cizincům, jež v České republice zemřou. Dosud to možné není. Počet orgánů, které se dají využít pro transplantaci a kterých je stálý nedostatek, by se tak zvýšil až o desetinu. Zákon by mohl začít platit od roku 2013.

„Cizinci může být transplantován orgán, ale cizinec de facto nemůže v rámci České republiky být dárcem,“ popsal stávající situaci mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

„Ročně je to 25, 30 cizinců, kteří zemřou, respektive je u nich potvrzena smrt mozku na jednotkách intenzivní péče,“ doplnil ředitel Koordinační střediska transplantací Pavel Březovský. „To znamená přibližně 100 až 130 orgánů, které by mohly zachránit život českým pacientům.“ V přepočtu na množství transplantací se jedná o celou desetinu všech orgánů, které se v Česku ročně transplantují.

„Musíme opravdu prokázat, že se jedná o mozkovou smrt, kdy nefunguje prokrvení mozku. To samo se prokazuje 1 až 2 dny,“ popisuje podmínky pro transplantaci Březovský. „V rámci tohoto intervalu jsme schopni se spojit s rodinou, jsme schopni se zkontaktovat přes ambasády.“ Stejně tak je tomu i dnes, kdy se lékaři pokaždé snaží rodinu kontaktovat. Kromě těch, co vysloví nesouhlas, je totiž potenciálním dárcem každý Čech.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)