Kauza Bátora: Schwarzenberg hrozí odchodem z vlády

Praha – Spor okolo kontroverzního personálního ředitele ministerstva školství Ladislava Bátory nabírá na obrátkách a může vyústit dokonce v rozpad vládní koalice. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg totiž oznámil, že odchod Bátory z ministerstva školství je natolik zásadní, že pokud Bátora neodstoupí či nebude odvolán, odejde TOP 09 z vlády. Ministr Josef Dobeš (VV) ovšem za Bátorou stojí.

Schwarzenbergovi ani tak nevadí, že ho Bátora nazval na Facebooku prskajícím starým chudáčkem - někdo takový ho prý ani urazit nemůže. Nemůže se však smířit s Bátorovými názory a minulostí spojenou s extremismem. „Když Bátora neodejde, tak půjdeme my. To je zásadní věc. Buď jsme stále demokratická republika, nebo bereme fašismus jako docela zajímavý názor, který by měl být zastoupený na ministerstvu školství. To je pro mě důležitější než čísla v rozpočtu či otázka nějakého konzulátu v nějaké zemi,“ řekl pro deník Právo Schwarzenberg.

Příští týden se vrátí z dovolené z Rakouska a pak se o osudu vlády rozhodne. Ovšem pouhé dva týdny předtím, než má kabinet začít projednávat nejdůležitější zákon roku - státní rozpočet. Jaký je ale termín ultimáta, TOP 09 zatím prozradit nechce. Nenapoví ani premiérův mluvčí Jan Osúch: „Pan premiér chce vyčkat návratu Karla Schwarzenberga a věří, že se celá věc nakonec urovná. Nechce proto eskalovat napětí zbytečnými komentáři.“

Odpoledne reagoval na nejnovější vývoj v kauze Bátora i premiér Petr Nečas. Ten v tiskovém prohlášení napsal, že TOP 09 dříve vůči kontroverzní osobě Ladislava Bátorovi na ministerstvu školství výhrady neměla. Premiér také připomněl, že ho TOP 09 před několika měsíci nepodpořila, když se postavil proti pokusu jmenovat Bárotu přímo náměstkem na ministerstvu.    

Dobeš s možností, že bude Bátora jeho náměstkem, přišel letos v únoru. Nečas reagoval slovy, že si podobnou možnost nedovede představit. Bátora se v dubnu stal Dobešovým ekonomickým poradcem, šéfem personálního odboru je od července. 

Reportáž Olgy Málkové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Premiér dnes zopakoval své výhrady k Bátorovu setrvání ve vysoké funkci státní správy a vyzval „ke klidnému a zodpovědnému řešení této situace, nikoli na základě ultimát a hrozby blokování projednávání reforem“. Zpoždění reforem si podle Nečase není možné dovolit i vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci v celé Evropě. Minulý týden premiér zdůraznil, že on sám by odvolal podřízeného, který by se choval stejným způsobem jako Bátora. 

První místopředseda TOP 09, ministr financí Miroslav Kalousek, ale Nečasovy výhrady odmítl: „My jsme nemlčeli ani jsme tehdy nebyli nečinní,“ reagoval Kalousek. TOP 09 podle něj ale tenkrát doufala, že spor okolo Bátory bude možné vyřešit bez mediální pozornosti, ale k ničemu to nevedlo. „K veřejnému tlaku jsme přistoupili až tehdy, kdy se všichni omezovali na vyjádření a neměli se k činu,“ podotkl ministr financí.

Zatímco TOP 09 stupňuje tlak, získat vyjádření Věcí veřejných, jejichž ministr Dobeš školství řídí, je téměř nemožné. Předseda Radek John to za celé odpoledne podle svého mluvčího nestihl, místopředsedové strany neberou telefon, a sám Dobeš vzkázal, že už se k celé věci vyjadřoval dvakrát a víc říct nechce. Za Bátorou, kterého najal na doporučení Hradu, si stojí. Jestli Bátora a potažmo Dobeš tlak TOP 09 ustojí, by mohlo být jasné už zítra po poledni. Hned ráno se totiž schází předsednictvo Věcí veřejných, které bude o celé kauze jednat.