Heger: Do konce letošního roku zrušíme tři tisíce lůžek

Praha – Akutní lůžka ve větší míře nemocnicím ubudou už v tomto roce. Ve včerejším pořadu ČT 24 Interview to potvrdil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Systém by tak měl ušetřit několik stovek milionů korun. Další peníze chce ministr získat zefektivněním celého systému zdravotnictví, což se mu podle svých slov začíná pomalu dařit. Ve včerejším Radiožurnálu ministr zároveň připustil, že podpoří návrh zákona z pera poslance ODS Borise Šťastného zakazující kouření v restauracích. Heger se domnívá, že od ministerstva zdravotnictví nelze čekat nic jiného, než že bude proti kouření bojovat.

V rámci škrtů hodlá ministerstvo zdravotnictví přistoupit ke snižování počtu akutních lůžek. Podle Hegera by jich do konce příštího roku mělo být na tři tisíce, nicméně sám nedokáže odhadnout, kolik peněz přesně tento počin do samotného systému přinese. Částka by se prý měla pohybovat ve stamilionech. „Pro těžké pacienty zůstanou lůžka zcela určitě. My bychom chtěli ukrajovat finance z lehčích pacientů, kde hospitalizace jsou zbytečné a natahují se,“ plánuje ministr.

Nemocniční lůžka
Zdroj: ČT24

Úřad ministerstva zdravotnictví musí příští rok hospodařit zhruba s 95 procenty peněz, které mu byly určeny na rok letošní. Heger doufá, že v době, kdy se vláda zavázala snižovat státní dluh, si s touto situací ministerstvo poradí. „Musíme šetřit, ale ne na platech lékařů. Nechceme šetřit ani na komfortu a kvalitě péče o pacienty, takže nám nezbývá nic jiného než se snažit o zvyšování efektivity celého systému zdravotnictví a jednotlivých poskytovatelů,“ uvedl Heger.

To se podle ministra zatím daří a je třeba i nadále systém zdravotnictví trvalým úsilím kultivovat. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je například systém zdravotního pojistného celkem vyrovnaný. „Předpokládaný deficit tady je, ale byl prognózován na úrovni VZP okolo jeden a půl miliardy a je poloviční,“ konstatoval Heger. Rozevírání nůžek mezi výběrem pojistného a náklady, které se dělo v posledních letech, se podle něj zpomalilo už koncem minulého roku a tento trend pokračuje i letos.

Ladislav Bátora
Zdroj: ČT24

Bátora symbolizuje riziko extremismu, míní Heger

Heger potvrdil, že pokud se situace kolem kauzy Bátora nezmění a strana Věci veřejné nezvolí razantní řešení, nebudou ministři TOP 09 přítomni na středečním jednání vlády. „Myslím, že to není kvůli jednomu úředníku na ministerstvu školství, ale kvůli určitým principům, které je potřeba zachovávat,“ reagoval Heger. Podle něj si státní správa nemůže dovolit to, co se stalo na ministerstvu školství. „Pan Bátora se stal symbolem určitého rizika extremismu, které vždy v politice je a mělo by se potlačovat, a ne propagovat,“ míní ministr.

Heger se zároveň zasadí napříč politickým spektrem o podporu připravovaného návrhu zákona zdravotnického experta ODS poslance Borise Šťastného. Návrh počítá s tím, že by se v restauracích nemělo kouřit od roku 2014. „Od ministerstva zdravotnictví nelze čekat nic jiného, než že proti kouření bude bojovat. My pracujeme na ratifikaci úmluvy WHO proti kouření. Jsme domluveni s panem poslancem Šťastným, že on bude připravovat novelu protikuřáckého zákona. Dělá to s pomocí našich hygieniků velmi systematicky a my s ním spolupracujeme,“ uvedl Heger ve včerejším Radiožurnálu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)