Nigerijský gang kuplířů ovládal ženy i pomocí voodoo

Praha - Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) odhalili údajný nigerijský gang obchodníků s lidmi. Šest lidí čelí podezření, že zařídili ilegální příjezd minimálně 25 žen z Nigérie do Česka a nutili je k prostituci. Čtyři podezřelé detektivové zadrželi koncem června, další dva zatkli policisté v Itálii. Jeden z nich již byl eskortován do Česka, další čeká ve vydávací vazbě. Tři osoby zadržené na území ČR už vzal soud do vazby, poslední z celé skupiny bude vyšetřována na svobodě. Všechny zadržené osoby žijící na území ČR získaly povolení k pobytu díky uzavřeným fiktivním sňatkům. Za obchod s lidmi a padělání a pozměňování cestovních dokladů hrozí všem až 15 let vězení.

Detektivové pracovali na případu s krycím názvem „GAZELA“ více než rok. Tři muži a tři ženy nigerijské národnosti ve věku od 25 do 44 let organizovali trestnou činnost minimálně od poloviny roku 2009 nejen na území ČR, ale i v dalších evropských zemích. Hlavou celé skupiny měla být podle detektivů sedmatřicetiletá žena, původem z Nigerie, trvale žijící v ČR. „Předmětem ilegálního obchodu byly mladé ženy ve věku od 18 do 25 let, pocházející z Nigerie, kterým měli obvinění nabízet lepší budoucnost. Zájemkyním slibovali zařízení dokladů, cesty, pobytu i práce v takových oblastech, jako je např. pohostinství či kadeřnictví,“ uvádí ÚOOZ na svých webových stránkách.

Ženy o pomoc nepožádaly, bály se voodoo rituálu

Po příjezdu bylo ženám sděleno, že dohodnutá práce není a musí naopak zaplatit za to, co do nich pachatelé investovali. „Částka byla stanovena na neuvěřitelných 50 000 euro a organizátoři cesty se domáhali zaplacení ihned. Takovou sumu pochopitelně ženy neměly… Ženám proto byly odebrány doklady a byly rozvezeny do nočních klubů na celém území ČR. V nich pak byly nuceny k poskytování sexuálních služeb,“ uvedl ÚOOZ. 

K podobné trestné činnosti zločineckých skupin dochází podle informací detektivů ÚOOZ po celé Evropě. Hlavou těchto skupin jsou většinou ženy, označované jako „MAMA“. Ty řídí celou skupinu a mnohdy také spolupracují s šéfkami jiných skupin. Často si pak mezi sebou vyměňují dívky, se kterými obchodují. Tato zločinecká kooperace probíhá mnohdy i napříč několika státy západní Evropy, kde jsou „MAMY“ trvale usídleny. Při odhalování a potírání této trestné činnosti je proto velmi důležitá mezinárodní spolupráce policejních a justičních orgánů.

Skupina svou činnost maskovala tím, že vozila ženy do azylových středisek, aby se zde zaregistrovaly a zažádaly o azyl za účelem legalizace pobytu v ČR. Poté je sem posílali jedenkrát měsíčně, aby si prodloužily vízum. O pomoc ale nikdy nepožádaly, protože se podle detektivů bály voodoo: „Během vyšetřování případu vyšlo najevo, že většina žen musela před cestou do Evropy přísahat při voodoo rituálu, že o své cestě, pobytu v Evropě či o organizátorech akce nikdy nepromluví a zaplatí veškeré náklady. Při těchto obřadech musely údajně v řadě případů pít vlastní krev nebo přísahat v rakvi v márnici na smrt své rodiny.“ 

Vyjádření Pavla Hantáka (zdroj: ČT24)