Bárta požádá o své vydání k trestnímu stíhání

Praha - Předseda poslanců VV Vít Bárta požádá sněmovní imunitní výbor o vydání k trestnímu stíhání. Funkce šéfa poslanců VV se kvůli tomu ale nevzdá. Žádost policie o vydání je sice podle něho tendenční, chce se však očistit v soudním procesu. Policie chce Bártu stíhat kvůli podezření, že uplácel své bývalé stranické kolegy Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí. Sněmovna by měla o vydání Bárty rozhodnout na schůzi, která začne koncem srpna.

„Samozřejmě požádám imunitní výbor o své vydání. Bez ohledu na jakékoli pochybnosti, které mohu mít k vyšetřování. Jediným způsobem, jak ze sebe smýt všechnu špínu, která na mě byla nakydána, je jedině soudní proces,“ uvedl Bárta. Jedině soudní proces podle něj v celé kauze může ukázat, co je lež a co je pravda. „Jsem přesvědčen o tom, že soudní proces nemůže skončit jinak než mým očištěním,“ dodal Bárta.

K Bártovu rozhodnutí se dnes po svém dopoledním zasedání vyjádřilo také předsednictvo VV. Doporučí prý vedení poslaneckého klubu a poslancům nejmenší vládní strany, aby pro Bártovo vydání hlasovali. „Z toho důvodu, aby mohl očistit své jméno,“ prohlásili společně členové předsednictva. Vedení strany zároveň vyjádřilo podporu Bártově setrvání v čele poslaneckého klubu VV.

Předseda VV Radek John uvedl, že pro Bártovo vydání rozhodně ruku zvedne. Vlivný člen strany podle něj má dostat šanci se před soudem očistit. Ve stejném duchu se vyjádřila také místopředsedkyně strany a Bártova manželka Kateřina Klasnová. Pro Bártovo vydání budou hlasovat také například první místopředsedkyně VV Karolína Peake a poslanci Jiří Rusnok, Josef Novotný či místopředsedkyně Dagmar Navrátilová.

Bárta zároveň kritizoval vyšetřovatele za neprofesionální práci. Žádost policie je podle něj nevyvážená, nekompletní a tendenční. Na postup policie si minulý týden stěžoval u státního zastupitelství. Zarážející podle něj je, že se policie nezabývala motivy Kočí a Škárky, kteří oznámili, že je údajně Bárta uplácel. Klíčovému politikovi VV také vadí, že policie nevyslechla další hráče kauzy jako například někdejšího šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře či vicepremiérku Karolínu Peake (VV). Zároveň prý nezaprotokolovala vyslechnutí kolegy a ministra Josefa Dobeše.