České tropy vyvrcholí v pátek na 36 stupních

Praha – Horký týden, který s koncem prázdnin zažívá Česká republika, vyvrcholí v pátek, kdy by měly teploty vystoupat až k 36 stupňům. Vedle veder meteorologové varují také před přívalovými dešti a bouřkami. S tradiční výstrahou se připojují i lékaři. Doporučují dodržovat pitný režim a dětem, seniorům a lidem se zdravotními potížemi radí nevycházet.

Do pátku bude počasí v Česku ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou, přes kterou proudí velmi teplý vzduch od jihu. Teploty tak budou dosahovat 30 až 34 stupňů Celsia, s maximy okolo 36 stupňů v pátek.

V průběhu druhé poloviny týdne by se měly vyskytovat bouřky jen ojediněle; lokálně by je mohly doprovázet přívalové srážky, kroupy a nárazy větru. Větší pravděpodobnost silných bouřek bude v Čechách. V pátek a v sobotu pak ovlivní počasí studená fronta, která přinese bouřky a přeháňky na většinu území. Ochladit by se mělo i o deset stupňů.

Stará známá poučka: Pijte, pijte, pijte

Během veder doporučují meteorologové omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách, nenechávat děti a zvířata na přímém slunci. Lidé by měli také víc pít. „Pokud člověk provádí normální denní námahu, každý člověk potřebuje vypít nejméně dva litry tekutiny denně,“ zopakoval známou poučku primář kardiologického oddělení Petr Neužil.

„Když člověk nevypije dostatek tekutiny a tělo dehydratuje, dochází třeba k situaci, že má krev větší afinitu k tomu srážet se a srážení krve v těle je nebezpečné pro vznik infarktu myokardu, pro vznik cévní příhody,“ doplnil kardiolog.

Kvůli tropickým teplotám budou také až do pátku pražskými ulicemi jezdit kropicí vozy. Za úkol mají zvlhčovat vzduch a snižovat prašnost. První vozy vyjely do vybraných míst Prahy v pondělí v 11 hodin, a letos to bylo kvůli chladnému létu vůbec poprvé. Až konec srpna totiž splnil podmínku, že tři dny po sobě teploty přesáhly 25 stupňů. V minulých letech přitom vozy vyjížděly už v květnu nebo červnu.

Zaměstnanci mají právo na vodu a čerstvý vzduch

Kdo musí ve vedru pracovat, tomu by měl zaměstnavatel už při 26 stupních na pracovišti zajistit dostatek pití. A to, nejen těm, které vysoké teploty ohrožují nejvíc, ale třeba i úředníkům. Volno zaměstnancům ale zaměstnavatel dávat zaměstnavatel nemusí. „Nárok na to není, je zde nárok na nápoj, nárok na přísun čerstvého vzduchu a na odvětrání místnosti,“ doplnil právník Miroslav Krutina.

Advokát Jan Neužil nicméně upozornil, že zaměstnanec má právo práci odmítnout při ohrožení zdraví. Pokud by tak například zaměstnavatel nutil pracovat pokrývače na rozpálené střeše, může práci odmítnout, jestliže cítí, že mu hrozí kolaps.