VZP se stala většinovým vlastníkem IZIPu

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se stala většinovým vlastníkem společnosti IZIP, která pro ni provozuje elektronické zdravotní knížky. Pojišťovna bude mít podíl 51 procent, za akcie zaplatí 1,1 milionu korun. Správní rada VZP tímto úkolem pověřila v lednu. Projekt IZIP je dlouhodobě kritizován zejména kvůli své ceně a financování. „Měli jsme ve společnosti IZIP pětiprocentní podíl. Teď kupujeme 46 procent akcií, takže budeme většinovými vlastníky s 51 procenty,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo ředitel VZP Pavel Horák. Dodal, že za jednu akcii zaplatí tisíc korun.

Podle Horáka jsou nyní, když je IZIP dceřinou společností VZP, vytvořeny podmínky pro to, aby se elektronizace českého zdravotnictví mohla rozvíjet.

Za deset let vydala VZP za knížky IZIP už miliardu korun. K nejhlasitějším kritikům projektu patří bývalý ministr zdravotnictví a nynější středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Podle něj byl projekt drahý a pro VZP nevýhodný. Tvrdí, že pojišťovně nepatří ani myšlenka, ani systém. Jako ministr chtěl smlouvu vypovědět. Také Svaz pacientů už dříve prohlásil, že by VZP měla přestat elektronické knížky IZIP platit.

Webový rozcestník pro eletronické zdravotní knížky
Zdroj: ČT24

Vytvoření systému IZIP stálo zhruba 300 milionů korun. Někteří zahraniční experti považovali cenu v porovnání s obdobnými programy za násobně nižší. Projekt dostal i několik mezinárodních ocenění.

Internetové zdravotní knížky měly podle svých autorů zdravotnictví ušetřit. Klientům VZP nabízejí on-line přístup k údajům o zdravotních obtížích, užívaných lécích a provedených vyšetřeních. K informacím se mohou dostat i zdravotníci a lékárníci. Má se tak podle autorů předejít předepisování léků, které nemocný dostal už od jiného lékaře. Odbourat by se měla i vyšetření, která člověk již podstoupil.