Exministr Němec získá od VZP sporný tendr za 108 milionů

Praha – Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny dnes rozhodla o tom, že advokátní kancelář, v níž má podíl bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, nakonec získá spornou zakázku za 108 milionů korun. Jde v ní o dodání počítačového programu na odhalování dlužníků. S informací přišel server iHned.cz. Tendr byl již v minulosti kritizován nezávislými auditory, kterým se nezdál především fakt, že software by měla dodat právnická firma namísto zkušených počítačových odborníků.

Tendr vyhrálo sdružení Němec, Bláha a Navrátilová, exekutor Juraj Podkonický a vymahačská firma BSP Lawyer Partner už před více než rokem. Tehdy šlo o zakázku nejen na software, ale i na samotné vymáhání pohledávek. Celkový objem tendru byl 430 milionů korun. Kolem tendru se ale vyrojily pochybnosti a po volbách ještě zesílil tlak, aby VZP zakázku zrušila. Tendr navíc kritizoval antimonopolní úřad. VZP tedy tendr zúžila pouze na dodávku softwaru, začátkem dubna jej pak opět vyhrála Němcova kancelář. Z výsledku auditu, který si VZP objednala u společnosti PricewaterhouseCoopers, pak vyplynulo, že by pojišťovna měla tendr zrušit.

Správní rada pojišťovny ale dnes rozhodla, že platí původní výsledek. Zaprvé proto, že pojišťovna nemá v ruce argumenty, aby tendr zrušila a vypsala nový. Podle serveru by se totiž Němec velmi pravděpodobně bránil a případný soud by vyhrál. VZP by také utekly další desítky milionů korun od dlužníků, než by vybrala nového vítěze.

Část poslanců, kteří sedí ve správní radě VZP, tvrdila, že software je možné koupit o třetinu levněji. Nepřijatelné je pro některé i samotné Němcovo angažmá. Se jménem někdejšího ministra spravedlnosti Němce a bývalého šéfa tuzemské exekutorské komory Podkonického je totiž spojena řada kontroverzních kauz. „Jeho pověst je hodně špatná,“ řekl HN již dříve Jiří Skalický z TOP 09.

VZP nový systém na vymáhání pohledávek nutně potřebuje. Pojišťovně v současnosti lidé a firmy dluží 14,5 miliardy korun. Většina peněz se jí zpět nevrátí, podle propočtů by ale i tak mohla od dlužníků vymoci několik miliard korun, informovaly již dříve HN.