Z Británie dorazil spis o korupci kolem gripenů

Praha - Z Londýna do Prahy dorazil spis s poznatky britských detektivů o tom, jak se v Česku uplácelo v letech 1999 až 2001 při výběru 24 stíhaček. Čeští žalobci si od nových dokumentů slibují průlom při vyšetřování korupční kauzy. Vrchní státní zastupitelství v Praze nyní čeká, až dostane oficiální překlad materiálu, na cestě jsou i informace z USA. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Čeští státní zástupci o informace požádali už loni, komunikace s britskými úřady ale vázla. Před měsícem kvůli tomu naléhal český premiér Petr Nečas na svého britského kolegu Davida Camerona. „Jsem rád, že se po mé intervenci věci daly do pohybu a britská strana zareagovala takto rychle. Nyní je již na českých úřadech, aby vedly nezávislé a důkladné vyšetřování,“ řekl premiér.

Česká vláda chce ještě letos vypsat veřejnou soutěž na nástupce 14 stíhaček Jas-39 Gripen, které si od švédské vlády pod stínem úplatkářské aféry pronajala do konce roku 2014. Nečas Hospodářským novinám řekl, že dokud nedorazí do Prahy všechny informace o uplácení z doby kolem roku 2001, nemá společnost dodávající gripeny šanci, Česko si pořídí letadla od jiného výrobce.

Česká vláda původně usilovala o nákup gripenů. Zakázku v hodnotě 60,2 miliardy korun schválil v dubnu 2002 tehdejší kabinet premiéra Miloše Zemana (ČSSD). Návrh ale nezískal podporu v Parlamentu. Česko nakonec gripeny do výzbroje armády zařadilo: Na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajalo 14 strojů. Pronájem skončí v roce 2015. Vítězem nakonec anulovaného tendru bylo britsko-švédské konsorcium BAE Systems/Saab. Britští vyšetřovatelé podle informací médií přišli na to, že se při soutěži v Česku uplácelo.

Premiér Petr Nečas (ODS): „Britský speciální protikorupční úřad konstatoval, že v této věci ke korupci došlo… teď  je na českých orgánech činných v trestním řízení, aby tyto materiály využily a celou věc důsledně vyšetřily.“