Úplatky za porod jsou veřejným tajemstvím

Praha – Úplatky za porod jsou veřejným tajemstvím, ale nikdo jej nikdy neoznámil policii ani zdravotní pojišťovně. Částky se přitom pohybují od pěti do dvaceti tisíc korun. Ženy platí v obálkách bez jakýchkoliv potvrzení. Obvykle buď za to, že jim porod provede předem vybraný lékař, nebo si o peníze řekne porodník přímo v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví i pojišťovny o šedé ekonomice v porodnictví vědí a plánují ji zlegalizovat.

Obálka pro porodníka je už letitou praxí. Ženy si dokonce v diskusích na internetu radí, jak a kolik se za porod platí. „Ví o tom celá společnost, samozřejmě, ve zdravotnictví se to děje a je to strašně moc špatná věc, která nás mrzí,“ potvrdil ČT mluvčí VZP Jiří Rod. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně je ale problém v tom, že ministerstvo nemá v ruce žádný jasný důkaz. Peníze se totiž obvykle předávají tajně v obálkách a nikdo svého lékaře, zvlášť po úspěšně zvládnutém porodu, z přijetí úplatku neobviní.

Pět tisíc takto předal sloužícímu lékaři i pan Radim. Doufal, že narození jeho prvního dítěte potom proběhne bez problémů. „Dítě bylo přidušené, myslím si, že právě to je paradoxem, že vlastně člověk si platí nadstandardní péči a ten porod nedopadl úplně nejlépe. Do dneška je dítě hyperaktivní, má problémy s učením, takže vlastně peníze byly úplně vyhozené. Lituju toho,“ řekl ČT.

Citace z internetu:

„Já měla u porodu domluvenou doktorku, neřekla si o nic, tak jsem jí dala v obálce šest tisíc. Kámoška v Praze dávala 10 tisíc. Kdybych rodila teď, tak dám těch 10 taky.“

„Není to úplatek, je to prostě o tom, že ten doktor přijede a odrodí porod, i třeba v době svého volna.“

„Osobně si myslím, že je to zbytečnost. Vyhozené peníze. Pokud ale stojíš o to, mít při porodu svého ošetřujícího lékaře, zeptej se.“

„Někdo dal doktorovi desítku, pak odrodil dříve, doktor u porodu vůbec nebyl, ale penízky si nechal rád a beze slova.“ 

Ministerstvo i odborná gynekologická společnost se shodují na tom, že korupce by se dala vymýtit pouze zlegalizováním nadstandardu. „Myslím si, že kriminalizovat to je úplně špatně. Pokud je poptávka a nabídka, tak je optimální udělat nějaký model, který by byl realizovatelný,“ domnívá se předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Podle předběžného návrhu by si každé zařízení vytvořilo svůj ceník s konkrétními lékaři. Zisky by se poté dělily mezi doktory a zdravotní zařízení. Jsou navíc i porodnice, kde je už nyní takový poplatek veřejný. „Za poplatek 5 000 Kč je možno zvolit konkrétního lékaře k vedení porodu,“ píše se například na stránkách nemocnice v Jičíně.

Právník a expert na medicínské právo Ondřej Dostál má ale na věc jiný názor, jednalo by se podle něj o legalizaci současných podvodů: „A to rozhodně není žádoucí.“ Návrh se nelíbí ani ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi. Otázkou by totiž bylo, kdo by potom přiváděl na svět děti těch, kteří tisícové částky nemají.