Gazdík podepsal petici Zemanovců za přímou volbu

Praha – Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík je dalším politikem, který svým podpisem podpořil petici za přímou volbu prezidenta, hejtmanů, primátorů a starostů, organizovanou Stranou práv občanů – Zemanovci (SPOZ). Podpis Gazdíka a dalších tří poslanců z hnutí Starostové a nezávislí proběhl ve sněmovně, kde se signatáři setkali také se zakladatelem SPOZ a expremiérem Milošem Zemanem. Petici za přímou volbu podle něho podepsalo už zhruba 35 tisíc lidí. Mezi nimi například za ČSSD místopředseda Michal Hašek, jeho kolega Zdeněk Škromach nebo hejtman Jaroslav Palas.

Bývalý premiér i předseda sociálních demokratů v případě přímé volby uvažuje o své kandidatuře. Kampaň skončí v září a začátkem října chce SPOZ podle Zemana petici předat do sněmovny. Zeman dnes vládní poslance za podpis petice pochválil. Rozděluje podle něj politiky na dvě kategorie: ty, kteří se obávají, že by v přímé volbě hlas nedostali, a ty, kteří jsou natolik zdravě sebevědomí, že tuto obavu nemají.

Gazdík účast v kampani Zemanovy neparlamentní strany vysvětlil tím, že přímá volba je trvalou součástí programu Starostů a nezávislých. TOP 09 podle něj sice do koaliční smlouvy prosadila přímou volbu starostů, ODS ale trvala na tom, aby se to týkalo jen obcí, kde není rada obce. Podle Gazdíka je ještě čas přímou volbu starostů do příštích voleb za tři roky prosadit. Otázkou ale podle něho je, zda k tomu budou mít velké strany vůli.

Vláda schválila přímou volbu prezidenta 15. června. Vybrala variantu většinové dvoukolové volby, podobné jako při volbách do Senátu. Debata v obou komorách Parlamentu o přímé volbě však bude pravděpodobně složitá. Zeman vidí hlavní zádrhel jejího schválení v Senátu. „Jednou za pět let pro senátory přichází (při volbě prezidenta – pozn. red.) jejich hvězdná nebo jitřní hodina a podle mých informací jsou to právě senátoři, a to senátoři všech politických stran bez výjimky, kteří tiše lobbují proti přímé volbě prezidenta, protože by tím ztratili jedinou faktickou kompetenci, kterou mají,“ řekl Zeman na konci června v Otázkách Václava Moravce. Sněmovna teď bude vést debaty o pravomocích přímo voleného prezidenta či o prodloužení prezidentského mandátu z pěti na šest let.