Policie evakuovala obchodní domy IKEA v celé ČR

Praha - Policie z preventivních důvodů evakuovala všechny čtyři obchodní domy řetězce IKEA v ČR. Do odpadkového koše u IKEA v pražském Zličíně totiž někdo nastražil výbušninu. Tu našel pracovník úklidové čety. Na místo vyrazili pyrotechnici a bombu zlikvidovali. Policie se poté rozhodla evakuovat jak tento obchodní dům, tak pobočku v Praze na Černém mostě. O půl hodiny později policie přistoupila i k evakuaci domů IKEA v Brně a Ostravě. Obchody musely opustit stovky zákazníků. Domy prohledali pyrotechnici, kteři později konstatovali, že objekty jsou bezpečné. Obě provozovny v Praze a v Ostravě se kvůli nutnému úklidu otevřou až v sobotu, ta brněnská funguje již od sedmi hodin večer.

Pachateli nyní hrozí za obecné ohrožení až osm let vězení. Výbušniny v domech IKEA už letos řešili v Belgii, Francii a Nizozemí. Policie proto také informovala svoje zahraniční kolegy. „Vzhledem k situaci v zahraničí v minulých letech jsme informovali zahraniční partnery o preventivním opatření české policie,“ uvedla mluvčí Pavla Kopecká. Na vyšetřování spolupracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektivové prý později případ zcela převezmou. 

Původně policie informovala, že evakuace prodejny není nutná. „Evakuace vyplynula ze situace. Nemohli jsme vyloučit nález dalších nebezpečných předmětů,“ řekla policejní mluvčí Eva Stulíková. Mluvčí řetězce IKEA Petr Chadraba řekl, že evakuace začala po 16:00.  V 16:30 se přistoupilo k evakuaci poboček v Brně a Ostravě.

Evakuace obchodního doma IKEA
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

O nálezu možné výbušniny na Zličíně informoval policii kolem 12:30 pracovník ostrahy, který nalezený předmět přemístil z odpadkového koše do kontejneru v nedalekém nákladovém prostoru. Policisté pak z bezpečnostních důvodů okolí uzavřeli, pyrotechnik nalezený předmět zneškodnil. Žádný další nástražný výbušný systém objeven nebyl. Podle Pavly Kopecké vyšetřuje policie i možné podezření z neodborné manipulace s výbušninou.

Uvedený případ není pro prodejní řetězec IKEA prvním. Koncem května ve třech jeho obchodech ležících ve třech různých zemích - v Belgii, v Nizozemsku a ve Francii - byly nastraženy výbušniny nebo tam kvůli podezřelým balíčkům zasahovali pyrotechnici. Podle belgických úřadů byly nálože ve všech třech státech podobné. Nálože či podezřelé balíčky explodovaly nebo byly objeveny v obchodech v belgickém Gentu, nizozemském Eindhovenu a ve francouzském městě Lomme.

Média tehdy citovala mluvčí švédského sídla IKEA Ylvu Magnussonovou, podle níž výbuchy ve všech třech případech způsobila drobná zařízení ze zábavní pyrotechniky. Mluvčí rovněž podotkla, že centrála nedostala žádné varování či hrozby. Také Chadraba tehdy uvedl, že švédský řetězec prodejen s nábytkem neobdržel žádné výhružné dopisy či zprávy. IKEA v Česku provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem, dva v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.