Nečas: Sociální dávky si budou muset lidé odpracovat

Praha – Řešení problémů na Šluknovsku bude podle premiéra Petra Nečase dlouhý proces. Řekl, že lidé, kteří pobírají sociální dávky, si je budou muset odpracovat veřejnou službou. Ta není na rozdíl od veřejně prospěšných prací nijak honorována. Její vykonání bude ale podmínkou pro vyplacení dávky. Děti příjemců budou také muset chodit do školy. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga tady trvá zásadní chyba už dvacet let. Spatřuje ji v existenci ghett. „Stát tento problém vypozoroval příliš pozdě, není totiž přípustné, aby se na Šluknovsku nebo kdekoli jinde vytvořila ghetta. Tam, kde se Romům dala normální práce, žádné podobné problémy nejsou. Základ řešení tohoto problému je, aby se všechna ghetta zrušila,“ dodal.

„Veřejná služba se rozšíří a udělá se jasná vazba mezi tím, že když beru nějakou sociální dávku, musím pro společnost něco odvést. Tento jednoduchý mechanismus je v těchto lokalitách narušen, proto se ti lidé chovají, jak se chovají. Proto to ty ostatní, kteří chodí poctivě do práce třeba za nízkou mzdu, právem štve,“ řekl Petr Nečas v diskusním pořadu televize Prima.

Sobotka kabinet kritizoval za opožděnou reakci

Veřejná služba bude podle Nečase zaváděna po dvou měsících nezaměstnanosti: „Je to nezbytné tam udělat tak, aby člověk, který bere sociální dávku, věděl, že za tu dávku musí něco odpracovat.“ Nepokoje na Šluknovsku souvisejí podle sociální demokracie s podfinancováním policie. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka kritizoval v pořadu televize Prima kabinet za opožděnou reakci na šluknovské události. Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek zase tvrdí, že těm, kteří vyžadují největší pozornost, se nepřipravily speciální programy.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Lubomír Zaorálek

"Co mě nejvíc znepokojuje, je to, že reformy, které se nyní schvalují ve sněmovně, tu sociální diferenciaci ještě prohlubují. Zvýhodňují totiž spíše bohaté.

Větší pomoc při řešení problémů se zločinností na Šluknovsku slibuje ministerstvo vnitra. Úřad chystá podporu zapojení asistentů prevence kriminality do činnosti městských a obecních policejních útvarů. Umožnit to má projekt s názvem Úsvit. Policejní posily na Šluknovsku zůstanou do té doby, dokud v oblasti nebude klid.