Nároky Diag Human uznaly i Lucembursko, Británie a USA

Praha – Nároky firmy Diag Human na několikamiliardové odškodnění ze strany Česka uznal koncem července také britský obchodní soud a podle londýnské advokátní kanceláře, která Diag Human zastupuje, otevřel cestu k exekuci českého majetku. Podle rozsudku má ČR necelé dva měsíce na odvolání. Server Novinky.cz zároveň uvedl, že k obdobným, dosud nepravomocným verdiktům dospěly i soudy v Lucembursku a USA. Diag Human již v minulosti uspěl s požadavkem na náhradu škody za překažený obchod s krevní plazmou ve Francii a Rakousku. Česko se proti těmto rozhodnutím odvolalo. Také proti současným verdiktům může podat opravný prostředek.

Podle mluvčího londýnské advokátní firmy Collyer Bristow, která Diag Human v Británii zastupuje, rozhodnutí soudu v praxi znamená, že po vyřízení odvolání bude moci „žalující strana v nepříliš vzdálené budoucnosti zabavovat aktiva české vlády v Británii“. „Pokud s odvoláním neuspějí, což je pravděpodobné, žalující strana získá příkaz ke zmrazení peněz české vlády v londýnských bankách,“ řekl mluvčí.

Podobný rozsudek prý padl i v Lucembursku, kde mají být obstavena například bankovní konta, přes která Česká republika obsluhuje svůj státní dluh. Ministerstvo financí k tomu uvedlo, že nebude zveřejňovat konkrétní kroky, kterými obsluhuje svůj státní dluh. „Můžu pouze ubezpečit investory, že své závazky vůči nim uhradí Česká republika vždy včas a beze zbytku,“ sdělil ministr Miroslav Kalousek.

V Rakousku dala společnost Diag Human také podnět k zabavení dvou obrazů a jedné plastiky. Vídeňský soud mu vyhověl a díla předběžně zabavil. Česku se ale exekuci podařilo zvrátit. Firma se proti tomu odvolala.

Diag Human vede s Českem spor kvůli obchodu s krevní plazmou. Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje. Tím argumentovala ČR i ve svých odvoláních proti rakouskému a francouzskému rozhodnutí. Zahraniční soudy prý neprověřovaly, zda je rozhodčí nález z roku 2008 opravdu pravomocný, či ne.