Soud neprojednal jmenování Kužela arbitrem

Praha - Pražský městský soud dnes odročil návrh České republiky ustavit jedním z rozhodců ve sporu s firmou Diag Human prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela. Soudkyně nechce začít kauzu projednávat dříve, než zjistí, zda platně jmenovaným členem trojčlenného přezkumného senátu je i švýcarský právník Max Baumann navržený Diagem. Stát jeho jmenování totiž zpochybňuje. Senát, o jehož složení se nyní rozhoduje, by měl přezkoumávat rozhodčí nález z roku 2008, který společnosti přiřkl odškodnění ve výši 8,9 miliardy korun za překažený obchod s krevní plazmou. Stát se proti rozhodnutí odvolal, Diag Human ho však už považuje za pravomocné.

V senátu měl původně zasednout jeden člen jmenovaný ČR, jeden firmou a jeden soudem. Za stát byl vybrán tehdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl, za Diag švýcarský právník Damian Della Ca a soud jmenoval Kužela. Diag Human s ním ale nesouhlasil a Nejvyšší soud jeho stížnosti vyhověl. Kvůli pochybám o nezaujatosti ostatních arbitrů pak senát opustil i Della Ca a firma na jeho místo jmenovala Baumanna. Nyní tvrdí, že by proto měl být i účastníkem rozhodování o Kuželovi.

„Mám za to, že (Baumann) byl řádně jmenován. Soud by to prvotně zjistil z rozhodčího spisu,“ uvedla právní zástupkyně firmy Iva Duchoňová. Podle právníka ministerstva zdravotnictví Davida Kotrise by se ale na Švýcarovi musela ČR s Diagem shodnout. „Firma již vyčerpala možnost jmenovat svého člena v případě jmenování Della Ca,“ uvedl. Podle něj rozhodčí smlouva neupravuje možnost dodatečně ustavit rozhodce jednou stranou.

Podle Kotrise firma zároveň nevyužila možnosti obrátit se s nějakým návrhem na soud. ČR proto navrhla jako třetího člena ekonoma Jiřího Schwarze. Podle soudkyně Nataši Reichlové však soud pravděpodobně jednání odloží do doby, než se věc vyjasní. Před rozhodováním o Kuželovi chce soudkyně také prozkoumat, zda je rozhodčí nález z roku 2008 pravomocný, či ne. Česká republika se proti němu sice odvolala, Diag Human však tvrdí, že zvolila nesprávný postup. Považuje proto nález za pravomocný a vyžaduje od Česka přiznanou částku.

Diag Human
Zdroj: ISIFA/ČT24/www.diaghuman.eu/Vojtěch Rejl

Nároky společnosti letos nepravomocně uznaly i zahraniční soudy, nejprve rakouský a francouzský. Podle informací serveru Novinky.cz se k nim v minulých dnech přidaly soudy z Lucemburska, Velké Británie a USA. Podle dřívějšího vyjádření Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových však zahraniční soudci neprověřovali, zda je rozhodčí nález z roku 2008 opravdu pravomocný.