Kauza Pandur: Diplomatické depeše dokazují korupci u Dalíka

Praha – Server WikiLeaks zveřejnil diplomatické depeše, které by mohly být klíčovým důkazem v kauze obrněných transportérů Pandur. Jedna z nich potvrzuje svědectví, že si vlivný spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík řekl před třemi lety o úplatek 18 milionů eur. Informuje o tom Mladá fronta Dnes, která se odkazuje na zdroje z policie a státního zastupitelství. Klíčový policejní detektiv je ale už šest týdnů na nemocenské, a tak se případem nemá kdo zabývat.

Depeše dokazují, že manažer Steru Stephan Szücs informoval Američany hned v době údajné korupce. „Začátkem roku 2008 nám zástupce Steyru sdělil, že náměstek ministra Barták zorganizoval příležitost pro Marka Dalíka s účelem získat značný úplatek od Steyru,“ napsala ambasáda. Dalík si údajně na podzim roku 2007 řekl o téměř půl miliardy korun, pokud má projekt pokračovat. Mozek týmu, který nákup obrněných transportérů rozkrývá, je ale už týdny na nemocenské. Detektiv protikorupční policie František Zahálka má výpověď manažera Szücse už delší dobu.

Novinka v kauze Pandur (zdroj: ČT24)

Tehdejší premiér Mirek Topolánek, jeho přítel Marek Dalík i exministr obrany Martin Barták účast na korupci odmítají. Topolánkova vláda tehdy vypověděla kontrakt posvěcený ještě vládou Jiřího Paroubka. Formálně proto, že stroje neprošly kontrolními zkouškami. Po jednáních se Steyrem smlouvu uzavřela znovu. Nakoupila o polovinu méně strojů, cena jednoho ale vzrostla ze 105 milionů korun na 135.

Zahálka by se měl do práce vrátit do 14 dnů

Podle kolegů se Zahálkovi udělalo špatně poté, co se musel podrobit prohlídce kanceláře kvůli úniku výslechu právě tohoto svědka. „Pevně věřím, že se vrátí. Je to velmi důležitý policista, jistotu ale nemám,“ vyjádřila se žalobkyně Marcela Kratochvílová. Šéfka odboru nejzávažnější hospodářské kriminality na vrchním státním zastupitelství tvrdí, že i bez Zahálky vyšetřování pokračuje.

Jenže realita je jiná. Pandury sice od loňského července vyšetřuje česko-rakouský tým, ale ve skutečnosti českou stranu zastupoval hlavně Zahálka. Náměstek šéfa protikorupční policie Jiří Veselý tvrdí, že má od pana Zahálky zprávu, že se do čtrnácti dnů vrátí do služby. Vyšetřování armádních zakázek brzdí i nedůvěra mezi státními zástupci.