Nová kampaň proti AIDS přirovnává nechráněný sex k sebevraždě

Praha - V Česku dnes začala kampaň proti šíření viru HIV a nemoci AIDS. Autoři osvětové akce označují chování lidí, kteří se před nákazou nechrání, za sebevraždu. Na plakátech proto ukazují ty, kteří právě různým způsobem ukončili svůj život. Projekt s názvem „Dej si bacha!“ připravilo sdružení Art for Life. Podle pořadatelů je to první velká osvětová akce o AIDS po 15 letech. V listopadu na ni naváže týden bezplatného anonymního testování. K radikální kampani vyburcovaly pořadatele i výsledky květnového průzkumu. AIDS podle něj nepovažuje za hrozbu 82 procent Čechů a Češek. Třetina lidí při náhodném sexu nepoužívá kondom. Víc než pětina dotázaných pak neví, zda se nákaza přenáší polibkem.

„Nakazit se virem HIV je jako ortel smrti. Jediný rozdíl je v tom, že je to pomalá, plíživá smrt. Chceme, aby si to veřejnost uvědomila, proto je kampaň tak agresivní a šokující. Aby si lidé začali dávat bacha,“ řekl šéf pořádajícího sdružení Martin Kámen, který je i autorem fotografií na plakátech se sebevrahy.

Každý třetí Čech nepoužívá při náhodném sexu kondom

Na jednom z nich je žena, která strčila hlavu do trouby a otrávila se plynem. Na dalším jsou vidět nohy oběšence a na posledním muž, který si ve vaně podřezal žíly. Nechybí slogan „AIDS - taková horší sebevražda“. Tváří projektu se stala zpěvačka Bára Basiková, která vystupuje ve spotu. Od nynějška do konce listopadu ho budou vysílat televize Barrandov a HBO i Český rozhlas a multikina Cinestar. „Překvapilo mě, že ještě spousta lidí to bere na lehkou váhu a že si hrozbu té nemoci neuvědomují,“ řekla ČT Basiková.

Počty pacientů v Česku stále rostou. Za prvních sedm letošních měsíců lékaři zaznamenali 91 nakažených virem HIV - 84 mužů a sedm žen. Podle odhadů je navíc číslo ve skutečnosti dvakrát až třikrát vyšší. „Z velké části jsou to lidé, do kterých by to nikdo neřekl,“ upozornil David Jilich z AIDS centra Fakultní nemocnice na Bulovce. Za celý loňský rok přibylo do statistiky 180 infikovaných. Od roku 1986 do konce letošního července odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV celkem u 1613 lidí. Nejčastěji se přenesl při nechráněném sexu. Celkem se tak infikovalo 87 procent lidí. Chorobou AIDS zatím v Česku onemocnělo 334 lidí a 175 na ni zemřelo. Letos do konce července jí podlehlo šest pacientů.

Ve východní Evropě roste počet nemocných raketovou rychlostí

Podle Jilicha se sice v Česku zatím daří ve srovnání s jinými vyspělými státy udržet relativně příznivé počty, ale situace by se mohla rychle zhoršit. Podotkl, že ve Slovinsku byl podobný stav jako v Česku, nyní jsou tam čísla čtyřikrát vyšší. Nemocných přibývá raketovou rychlostí také ve východní Evropě.

K šokujícím osvětovým akcím kvůli AIDS přikročily i neziskové organizace v cizině. Velkou pozornost i protesty před dvěma lety vyvolala kampaň v Německu se sloganem „AIDS je masový vrah“. Ve spotu mladá žena souložila s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Na plakátech ji kromě Hitlera objímal i Stalin či Saddám Husajn. Pořadatelé tehdy uvedli, že chtěli šokem lidi vyburcovat k tomu, aby se před nemocí chránili.