Učitelé z ústavů se zřejmě vyhnou opakovaným psychotestům

Praha – Učitelé z dětských domovů nebo diagnostických ústavů asi nebudou muset absolvovat opakovaně psychologické vyšetření. Novelu zákona o výkonu ústavní nebo ochranné výchovy, kterou předložili poslanci opoziční ČSSD, dnes jednomyslně podpořil sněmovní školský výbor. Pro byli i koaliční poslanci, byť vláda předlohu označila za nesystémovou.

Učitelé, kteří působí v zařízeních ústavní nebo ochranné výchovy a ve střediscích výchovné péče, musí podle současných předpisů pravidelně každých sedm let podstoupit psychologické testy. Jejich nucené opakování je ale podle autorů novely zbytečné, diskriminační a finančně neefektivní. Argumentují také tím, že dospělým lidem se závažným způsobem mění osobnost jen výjimečně.

„Navržená novela sleduje jediný cíl – zrušení časově omezené platnosti psychologického posudku,“ řekla členům výboru spoluautorka předlohy Hana Orgoníková (ČSSD). Novelu, která má platit od příštího roku, by sněmovna měla schvalovat na schůzi od 20. září.

Testy budou jen při nástupu do zaměstnání

V zákoně zůstane povinnost učitelů podrobit se psychotestům před nástupem do domova nebo ústavu. Další pojistkou zůstává pravomoc ředitele poslat učitele na psychologické vyšetření v případě, že se učitelovo chování změní.

Novela se týká učitelů v zařízeních ústavní péče, kde jsou děti ze soudního rozhodnutí v případech, že jejich výchova je vážně ohrožena nebo že ji rodiče nedokážou zabezpečit. Ochrannou výchovu ukládá soud v případě, že se dítě dopustilo protiprávního činu a nedostatek řádné výchovy, který k provinění vedl, nelze řešit jinak.