Rozvědka: Česku teroristický útok nehrozí

Praha - Zájem ruských i čínských tajných služeb o Českou republiku, zostřující se situace v Afghánistánu, ale i manipulace při veřejných zakázkách - to jsou hlavní body čerstvé výroční zprávy vojenské tajné služby. Zpravodajci v ní monitorují taky teroristickou hrozbu v Evropě, která je podle nich poměrně vysoká. Přetrvává i přímo v Česku, ale je prý relativně nízká. Zpravodajská služba české armády zároveň oznámila, že přispěla k dopadení Usámy bin Ládina. Spojencům totiž loni předala informace o pohybu významných teroristů.

„Česká republika čelila teroristické hrozbě i v roce 2010. Jako členská země NATO, v jehož gesci jednotky Armády České republiky operují v Afghánistánu, si byla vědoma, že hrozba provedení nábožensky motivovaného teroristického útoku proti cíli na území Evropy je relevantní. Riziko s ní spojené hodnotí Vojenské zpravodajství jako střední až vysoké, riziko naplnění teroristické hrozby na území České republiky nadále jako nízké,“ uvádí se ve zprávě.

Význam teroristické hrozby podle zpravodajců umocňovaly i některé aspekty řešení přistěhovalecké politiky Evropské unie v rámci schengenského uspořádání. Uvedená míra rizika byla do jisté míry i odrazem řady výhrůžek, které teroristické skupiny či jejich média směrovaly na adresu NATO a Evropské unie.

Vojenská tajná služba také varuje před ruskými špiony, kteří patří k nejaktivnějším v Česku. Ruská rozvědka se údajně navíc vrací k totalitním špionským praktikám. Na trvalou aktivitu ruské tajné služby u nás upozornila nedávno ve výroční zprávě také Bezpečnostní informační služba. Podle BIS zpravodajské služby Ruské federace v Česku svou aktivitou „dominovaly“ jak intenzitou, tak množstvím zpravodajských důstojníků působících pod různým krytím.

Společně proti bin Ládinovi?

Vojenské zpravodajství v roce 2010 získalo vlastními zdroji informace o pohybech a dislokaci významných teroristů, které byly analytiky vyhodnoceny jako relevantní. Tyto informace byly předány partnerským zpravodajským službám a mohly v konečném důsledku přispět také k dopadení nejhledanějšího teroristy světa. Podle poznatků Vojenského zpravodajství je velice pravděpodobné, že terorismus vycházející z fundamentalisticky pojímaného islámu zůstane pro Českou republiku a její spojence významnou bezpečnostní hrozbou i v blízké budoucnosti.

Rozvědka vydala zprávu o vyšetřování terorismu (zdroj: ČT24)