Náklady policie na Šluknovsku šplhají do milionů, bude osekaný rozpočet stačit?

Praha – Protiromské demonstrace a nepokoje na Šluknovsku zatěžují už tak napjatý policejní rozpočet. Ministr vnitra Jan Kubice v Otázkách Václava Moravce spočítal, že náklady na měsíční posílenou přítomnost bezpečnostních složek na Šluknovsku vyšphaly na 10 milionů korun. Jen včerejší policejní manévry v Novém Boru a Rumburku a zásah proti extremistům ve Varnsdorfu si z toho vyžádaly 3,5 milionu korun.

„Policejní sbor to musí unést, protože policejní sbor je zodpovědný za vnitřní bezpečnost státu. Na to musí být peníze a do konce roku policie peníze má,“ zdůraznil Kubice. Při sobotních protiromských demonstracích na severu Čech bylo zraněno šest lidí, z toho tři těžkooděnci. 41 lidí police zadržela.

Do včerejších policejních manévrů v Novém Boru, Varnsdorfu a Rumburku zasáhlo zhruba 600 policistů a tři vrtulníky. Už dva týdny je kvůli napjaté situaci v regionu pořádková policie posílena více než 50 lidmi. Premiér Petr Nečas (ODS) v uplynulém týdnu několikrát zopakoval, že policisté zůstanou na Šluknovsku, dokud se situace neuklidní, „ať to stojí, co to stojí“.

Policisté v místě nepokojů zatím spočítali náklady jen „v řádu statisíců“. Dvě zářijové demonstrace ve Varnsdorfu stály policii na vícenákladech asi 600 tisíc korun. Je to ale jen díky tomu, že značná část policistů nedostává proplacené přesčasy a za odsloužené hodiny si vyberou volno. Za jednu hodinu policisty při zásahu se účtuje 275 korun, uvedla už dříve mluvčí policie v Ústeckém kraji Jarmila Hrubešová. Šestisetčlenný tým při dvanáctihodinové směně má tedy hodnotu asi dvou milionů korun. Krom toho má policie další nezanedbatelné výdaje. Během soboty nasadila celkem tři vrtulníky typu EC-135, jejichž náklady na letovou hodinu se odhadují na 22 tisíc až 35 tisíc korun.

John: Roky 2013 a 2014 budou znamenat konec policie

Podle předsedy Věcí veřejných a bývalého ministra vnitra Radka Johna ale situace tak růžová, jak ji vidí Kubice, není. Rozpočet ministerstva je podle něj napjatý, navíc podle střednědobých plánů má mít policie v letech 2013 a 2014 peněz ještě méně. Peníze na podobné zásahy v příštím roce by tak už mohly chybět. Navíc budou podle Johna chybět i policisté, škrty i plánované zdanění výsluh by mohly způsobit další masivní vlnu odchodu policistů.

„Teď je bohužel schválen střednědobý výhled, kde je minus 6 miliard v roce 2013 a minus 9 miliard v roce 2014. A to je konec, to už tady nebude policie. Nebude na platy 7 tisíc lidí. Policie by zkolabovala,“ varoval John. Policie by tak podle jeho výpočtů mohla mít nakonec jen zhruba 32 tisíc příslušníků.

Největší odchodovou vlnu policie zažila v roce 2007, kdy v souvislosti s ohlášenou reformou od policie odešlo téměř 5 500 příslušníků. V roce 2010 jich odešlo téměř 2 700. O další odchodové vlně podobně jako John hovoří i policejní prezident Petr Lessy. Minulý týden v Otázkách Václava Moravce ohlásil, že do konce roku by měly od policie odejít ještě dva tisíce příslušníků. Policie by tak měla k dispozici jen zhruba 39 000 lidí.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra (ČSSD)

„Když bylo 45 tisíc policistů, tak bylo krádeží a vloupání 43 tisíc ročně. Když jich bylo posléze 41 tisíc, tak krádeží bylo 58 tisíc ročně, a když se blížíme ke stavu 39 tisíc policistů, tak krádeží možná letos bude 60 tisíc, možná i víc. To si myslím, že je značný rozpor, a na to musíme reagovat.“

Současného ministra vnitra Kubiceho nicméně nechávají finanční situace policie a s ní související odchody policistů zatím klidným. „Rozpočet 2012 je zajištěn a 2013 a 2014 opravdu není na pořadu dne,“ zdůraznil.