Důmyslný lupič dostal za desítky přepadení 10 let

Plzeň – Celkem 44 přepadení bank, pošt a sázkových kanceláří v celé ČR má na svědomí 30letý Václav Urban. Krajský soud v Plzni mu za to vyměřil trest deset let vězení. Lupič rekordman se při svých akcích snažil zmást policii – střídal masky (klauna či mumie), obuv i sluneční brýle, jednou měl zbraň v levé ruce, jindy v pravé, měnil i mluvu. K většině přepadení se přiznal, některé popřel. K loupení ho prý dohnala finanční tíseň. Rozsudek není pravomocný. Urbanovi hrozilo až 15 let.

Jen čtení obžaloby trvalo na začátku procesu v květnu přes hodinu. Soudní spis čítal několik tisíc stran. Podle obžaloby Urban začal loupit na začátku roku 2007, policie ho dopadla po posledním přepadení v Plzni loni v březnu. Kromě škody způsobené bankám podle spisu svými útoky způsobil také zdravotní potíže téměř dvacítce přepadených zaměstnankyň bank a pošt. Pár jich utrpělo pohmožděniny, další posttraumatické stresové poruchy. 

Obžaloba vinila Urbana ze 46 loupeží s celkovou škodou přesahující 6,7 milionu korun. Soudu se nepodařilo ho ve dvou případech usvědčit a odsoudil ho za 44 útoků, při nichž vznikla škola přes 6,5 milionu korun.

Muž se maskoval tmavou kuklou, parukou a čepicí s kšiltem, šátkem přes tvář. V Plzni si dokonce omotal celý obličej obinadlem. Téměř všechny loupeže provedl za plného provozu bank a pošt, někdy mířil pistolí, jednou měl nůž. Nezřídka také překvapil zaměstnance, když se rozeběhl a přeskočil i víc než 2,5 metru vysoké přepážky oddělující pracovníky bank od klientů. Jindy skleněné přepážky rozbil odpadkovým košem nebo doneseným kamenem. Po republice jezdil často vlakem, s sebou měl kolo a náhradní oblečení, s nimiž se vydával loupit.

Jak se mu dařilo tři roky unikat spravedlnosti a jak sledoval, že po něm v televizních pořadech policie marně pátrá, rostlo i jeho sebevědomí, uvedla soudkyně.Urbanmá podle znalců nadprůměrnou inteligenci, je také egocentrický a náročný na přísun pozornosti. I když se ženám za způsobené zdravotní problémy omluvil, soudu jeho slova nezněla příliš věrohodně a upřímně, zmínila předsedkyně senátu. Soud si není ani příliš jistý Urbanovým tvrzením, že pokud by nebyl dopaden policií, s loupežemi by určité fázi sám přestal. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)