Dětský křik by už neměly hlídat limity hluku

Praha - Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že vyškrtne dětský křik z projevů, které musí dodržovat zákonem stanovený hygienický limit hluku 50 decibelů. Návrh zákona má být hotový do poloviny příštího roku. Zpřesnit by měl i práva a povinnosti obcí při povolování kulturních akcí nebo podmínky, za nichž mohou fungovat zahrádky restaurací. Informují o tom Lidové noviny (LN). V Evropě vyjmulo dětský křik z legislativy například Německo, v Rakousku se o tom momentálně diskutuje.

„Dětský křik je přirozená lidská vlastnost. Považuji za nemravnost, aby se kvůli tomu stavěly nějaké stěny. Jsem pro, aby se to ze zákona vyjmulo,“ řekl deníku zdravotnický expert VV Jiří Štětina. Podporu by zákon našel i u předsedy sněmovního zdravotnického výboru Borise Šťastného (ODS).

Nový zákon by měl lépe rozlišovat mezi nadměrným hlukem způsobeným například továrnou, železničním koridorem nebo právě dětským křikem. Někteří odborníci však záměr nepodporují. „Možnost stěžovat si na hlasové projevy by neměla ze zákona vypadnout. Proti nadměrnému hluku, ať už je způsobený čímkoliv, musí existovat nástroj, jak jej regulovat,“ sdělil LN šéf Národní referenční laboratoře pro komunální hluk Tomáš Hellmuth. Navíc jsou dětský křik a pláč na specifické frekvenci - je to jakési volání o pomoc a pro dospělého je nepříjemné a stresující. 

Ve Studiu ČT24 pak Hellmuth dodal, že je třeba rozlišovat mezi hlasovými projevy například lidí a zvířat, což jsou náhodné a nepředvídatelné hluky, které jde těžko regulovat na základě měření. Hlavní roli by v tomto měly hrát obce a také „zdravý rozum,“ prohlásil Hellmuth. Posledním řešením by podle něj měly být technické zásahy typu zdi, vše by se mělo řešit v občanskoprávním řízení podáním stížnosti. 

Stížností na dětský křik zatím hygienici zaznamenávají minimum, populace ale stárne a dá se očekávat přibývání sporů. „Na hluk ze školek si lidé zatím nestěžují, to spíše v případě hřišť mezi domy. Takových hlášení přibývá obzvlášť tím, jak stárne populace. V panelových domech zůstávají senioři, kterým někdy vadí zejména křik dětí,“ řekla deníku náměstkyně pro správní činnost Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Dagmar Červenková.

Kvůli obavám sousedů ale museli vybudovat protihlukovou stěnu např. v mateřské školce v pražských Klánovicích. „Protože měli obavy, že děti ve školce mohou vydávat poměrně velký hluk, takže jsme se snažili jim vyjít vstříc,“ vysvětluje ředitelka Petra Venclů.