Peake: Situaci na Šluknovsku by měla řešit Bezpečnostní rada státu

Praha – Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) požádá premiéra Petra Nečase (ODS), aby se situace na Šluknovsku stala pravidelným bodem jednání Bezpečnostní rady státu. Zároveň chce prosadit vznik jednotného registru přestupků, který podle ní může přispět k snížení drobné kriminality a recidivy. S tím souhlasí i premiér Nečas, podle něhož na tom panuje shoda napříč vládními stranami. Nečas také nařídil posílit výdaje na policii o 700 milionů korun právě v souvislosti s opatřeními na Šluknovsku.

Své návrhy na řešení napjaté sociální situace na Šluknovsku dnes nejmenší vládní strana představila ve svém pražském sídle. Peake prý v současné době řeší právě vznik jednotného registru přestupků. Zahraniční zkušenost potvrzuje, že může významně pomoci ve snížení kriminality a recidivy, což ukazuje i příklad sousedního Slovenska, dodala Peake. 

O nutnosti vytvořit registr přestupků v pátek po setkání s představiteli Svazu měst a obcí hovořil i premiér Nečas. Při existenci registru přestupků by bylo možné zjistit, kdo je opakovaně páchá v různých městech, poznamenal předseda vlády. Dodal, že za určitých okolností by pak opakovaný přestupek mohl být hodnocen jako trestný čin a případně postižen alternativním trestem. 

Brífink Věcí veřejných (zdroj: ČT24)

Místopředseda VV a starosta Litvínova Milan Šťovíček navrhuje pro řešení situace na Šluknovsku podobný přístup, jaký zavedl před několika lety v Litvínově. Metoda „nulové tolerance“ spočívá ve spolupráci orgánů města, státní a městské policie či krajského úřadu. Policisté a městští úředníci v Litvínově kontrolují byty neplatičů, omezují finanční výplaty dávek gamblerům a nahrazují je stravenkami. S dlužníky také dohadují individuální splátkové kalendáře. „Řada problémů, které jsou dnes na Šluknovsku, byla i v Litvínově,“ uvedl na adresu navrhovaných řešení Šťovíček. 

Podle Peake je řešení v mixu několika rovin. První by byla represivní, tedy dlouhodobé posílení policie v oblasti. Druhou rovinu tvoří preventivní opatření - například terénní práce a legislativní změny. 

Ve Šluknovském výběžku eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy v polovině srpna. Situace se vyhrotila už na začátku měsíce, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Místní od té doby už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, od minulého týdne se k jejich svolávání přidala i extremistická hnutí.