Novým šéfem IKEMu bude kardiolog Herman

Praha - Novým šéfem pražského IKEMu bude kardiolog a bývalý dlouholetý šéf vědecké rady České lékařské komory Aleš Herman. Podle informací České televize dostal většinu hlasů výběrové komise. V čele jednoho z nejlepších center na léčbu srdce nahradí Herman současného ředitele IKEMu Jana Malého. Do výběrového řízení se přihlásil Malý i kardiochirug Jan Pirk, oba ale později svoji přihlášku stáhli.

Výběrové řízení vyhlásil koncem června ministr zdravotnictví Leoš Heger s tím, že chce „personálně stabilizovat IKEM a získat pro něj novou legitimitu“. Přihlášky se podávaly do 15. srpna. Malého tehdy rozhodnutí ministerstva překvapilo. K jeho práci podle něj resort nikdy neměl žádné výhrady. Podle zdroje ČTK ale delší dobu komunikace mezi ministrem a Malým vázla.

Média označila za problematickou například čtyřletou zakázku na nákup speciálního zdravotnického materiálu. IKEM se dostal na přední stránky novin také kvůli nejasnostem kolem mnohamilionových majetků svých manažerů. Psalo se o něm i v souvislosti s údajným plagiátem vědecké práce dvou jeho pracovníků, opsat ji měl uchazeč o místo šéfa transplantační chirurgie Jiří Froněk. Ředitel ho jmenoval poté, co nařčení vyvrátila komise Univerzity Palackého v Olomouci.