Lékařské odbory nejsou spokojeny s plněním memoranda

Praha – Lékařské odbory nejsou plně spokojeny s plněním memoranda, které na jaře uzavřely s ministrem zdravotnictví a vládou. Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel dnes v České televizi řekl, že drtivá většina nemocnic přilepšila zdravotnickému personálu, není ale jisté, zda lékaři dostanou přidáno i v příštím roce. Zklamání panuje i kolem přípravy protikorupčních opatření a reforem. Engel upozornil, že odklon od memoranda je pro odbory nepřijatelný. Dodal ale, že nechce „třeštit zbraněmi“ a hrozit dalšími protesty. Odboráři proto chtějí s ministrem dál jednat. Termín další schůzky zatím nepadl.

Podepsané memorandum zaručuje letos lékařům zvýšení platů o 5000 až 8000 korun. Průměrný příjem jim tak v tomto roce stoupl ze 48 000 na 60 000 korun. „V drtivé většině to proběhlo do základních platů a tím systémem, který byl dohodnutý,“ hodnotí Engel dohodu ohledně platů. Přidávat by se ale mělo i příští rok a právě zde vidí odboráři problém. Nemocnice by totiž od zdravotních pojišťoven mohly dostat jen 95 procent letošní sumy. Nadto se má zvýšit daň z přidané hodnoty a víc by měli vydělávat i zdravotníci.

Martin Engel: „Memorandum je pro nás závazný dokument. Mělo by to tak být i pro vládu. Odklon od memoranda je pro nás nepřijatelný.“

„Slíbili jsme, že se budeme snažit dodržet memorandum,“ reagoval ministr. Počítá s tím, že by zdravotní pojišťovny měly mít peníze na to, aby pokryly stejný objem péče jako letos, i když se mají zvednout příjmy a DPH. Dodal, že růst mezd je priorita. „Domníváme se, že pořád ještě v tom zdravotnickém systému jako celku jsou rezervy zvyšovat jeho efektivitu tak, jako se to podařilo letos,“ uvedl.

Předáci ale nejsou spokojeni ani s přípravou a postupem reforem. Podle nich měly být výsledkem širší dohody. Nyní ovšem opozice hrozí, že po případných vyhraných volbách zákony změní. „Nestraním ani oranžovým, ani modrým. Každá taková změna ale stojí peníze. Věřili jsme, že se přijme konsenzus nezávislý na výsledku voleb,“ uvedl Engel. Odboráři jsou zklamáni také protikorupčními opatřeními. Neomezilo se pak ani množství přesčasů, které požadovali. Systém postgraduálního vzdělávání lékařů se sice výrazně zlepšil, problém ale podle Engela zůstává v jeho financování. 

Podle odborářů navíc hrozí, že by od příštího roku mohl na chirurgii sloužit urolog či na gynekologii oční lékař. Pacienta by totiž mohl ošetřovat doktor bez potřebné atestace. „Je to nepřijatelné a nebezpečné pro pacienty i lékaře. Doporučíme doktorům, aby to nedělali,“ uvedl člen představenstva LOK Miloš Voleman.

Německé kliniky nabízí českým lékařům pracovní místa
Zdroj: ČT24

Kampaň lékařských odborů „Děkujeme, odcházíme“ zaměstnávala na počátku letošního roku nejvyšší politická patra. Výpověď totiž podalo 3800 z asi 20 tisíc nemocničních lékařů. Od března tak hrozilo omezení péče a uzavírání oddělení v některých nemocnicích. Kraje připravovaly krizové scénáře, zasedala Bezpečnostní rada státu. Premiér se zmiňoval dokonce o tom, že by mohla pomáhat i armáda. Po dlouhých jednáních se nakonec doktoři s ministrem zdravotnictví a vládou dohodli.

Ani historicky největší zvýšení platů, které si lékaři přesně před sedmi měsíci vybojovali, ale odchodům českých doktorů do zahraničí nezabránilo. Podle nejnovějších statistik lékařské komory dokonce odešlo za osm měsíců tohoto roku do zahraničí více lékařů než za stejné období loni. Zatímco za prvních osm měsíců roku 2010 požádalo lékařskou komoru o potvrzení umožňující pracovat v zahraničí 240 doktorů, letos už jich byly více než čtyři stovky. Čeští doktoři nejčastěji míří do sousedního Německa.