Vrah Roubal neuspěl ve sporu s vězeňskou službou

Praha - Pětinásobný vrah Ivan Roubal neuspěl ve svém sporu s vězeňskou službou. Instituce mu nemusí platit požadovaných 200 000 korun, rozhodl dnes nepravomocně pražský městský soud. Doživotně odsouzený muž je žádal za to, že mu prý dozorci poškodili zdraví - nemohl jíst dietně, neměl ve věznici dostatek pohybu a nemohl si vydělat na samodržicí punčochy. Soud již dříve zamítl část Roubalovy žaloby, ve které kvůli punčochám požadoval stejnou částku po Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Vězeňská služba podle Roubala výrazně prohloubila jeho cukrovku, protože nemohl jíst dietně. Další zdravotní komplikace mu prý nastaly kvůli tomu, že mu v roce 2002 dozorci zakázali kvůli jeho tloušťce cvičit v posilovně. Vězeňská služba mu prý také neumožnila pracovat, a vydělat si tak alespoň minimální mzdu na doplatek pojišťovně za nadstandardní punčochy. Mohl prý pouze docházet na pracovní terapii, kterou nazval „magořením s papírem za osm korun na hodinu“. Právník vězeňské služby však již dříve veškerá Roubalova tvrzení odmítl.

Roubal vězeňské službě vyčítal, že mu neumožnila chovat kuřata

Roubalovy argumenty neuznal ani soudce Tomáš Novosad. Přiklonil se na stranu vězeňské služby, podle které dozorci Roubalovi práci rozhodně neupírali. Mohli mu ale poskytnout pouze takové zaměstnání, při kterém není nutné opustit ubytovnu. „Měl nabídky, kterých však nevyužil. Bylo pouze na něm, že měl jiné představy o typu práce,“ prohlásil Novosad. Odmítl i Roubalovo tvrzení, že mu dozorci výrazně prohloubili cukrovku. „Dostával dietu speciálně vytvořenou pro vězně postižené touto nemocí,“ uvedl. Novosad neuvěřil ani tomu, že Roubalovy další zdravotní komplikace způsobil nedostatek pohybu. Vězeň měl podle něj nárok na dvě hodiny procházek denně, což je víc, než mu dozorci musí povolit podle pravidel věznice.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Spor s VZP prohrál doživotně odsouzený muž s konečnou platností již v březnu. V žalobě Roubal uváděl, že mu pojišťovna po čtyři roky nedodávala stahovací punčochy, přestože je kvůli onemocnění cév potřeboval. V důsledku toho se mu prý výrazně zhoršily jeho křečové žíly a hrozí mu amputace nohou. Podle soudu však VZP své povinnosti plnila a pomůcky, na které má nárok, mu dodávala.

Roubal se svými komplici v roce 1994 přepadl pražskou autopůjčovnu Zapap. Dva její majitele svázal do kozelce, ti se udusili. Soud mu prokázal i další tři vraždy a v květnu 1999 odsoudil tehdy osmačtyřicetiletého zemědělce na doživotí. Muž si trest odpykává ve Valdicích na Jičínsku.