Nečasův plán pro Šluknovsko? Bez práce nejsou koláče

Rumburk/Nový Bor – Na nečekanou návštěvu Šluknovska se dnes vypravil předseda vlády Petr Nečas v doprovodu vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové. Na jednání v Novém Boru premiér deklaroval vůli kabinetu změnit od 1. ledna 2012 sociální politiku tak, aby člověk, který pobírá sociální dávky déle než dva měsíce, odváděl společnosti veřejnou službu. Podle Nečase by si tak měl uvědomit, že penězům musí předcházet práce. V regionu jednal i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Dění ve výběžku pečlivě sleduje také Rada Evropy, která ČR za přístup k Romům opakovaně kárá. Podle ní stát tuto komunitu vzděláním i ubytováním vyčleňuje ze společnosti. Radě vadí především segregace romských žáků do speciálních škol.

Podle premiéra Petra Nečase může za problémy Šluknovska především štědrá sociální politika nastavená minulými vládami. Změna, kterou chce vláda k prvnímu lednu prosadit, by podle premiéra měla přispět k tomu, aby si lidé ze sociálně vyloučených lokalit uvědomili, že získané sociální dávky dostávají za odvedenou práci.

„Bude to obnovení té samozřejmosti, že peníze nejsou zadarmo, ale něco pro ně musím vykonat. Že mi jen nepřijdou na účet nebo si je vyzvednu na složenku, ale že tomu musí předcházet nějaká činnost, nějaká práce,“ řekl Nečas. S kritikou opozice, která to považuje za nevolnickou práci, odporující listině základních práv a svobod, nesouhlasí. „Nic protiústavního na tomto principu není,“ dodal premiér.

Nečas akcentoval také význam vzdělávání a vyzval ke kontrole školní docházky u dětí, které pocházejí ze společensky nepřizpůsobivých rodin. „Základ je, že děti z těchto (sociálně vyloučených) lokalit musí chodit do školy. Je-li někdo nezaměstnaný, přeci nemá nic na práci, než aby to dítě odvedl do školy, zkontroloval, jestli ve škole je a na konci výuky si ho opět vyzvedl,“ uvedl premiér.

Petr Nečas:

„Všichni víme, že zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti je pouze základ. Je nezbytné přistoupit k opatřením, která mají střednědobý a dlouhodobý charakter. Znamená to především intenzivní sociální práce a preventivní programy. Nemůžeme tolerovat to, že děti z vyloučených lokalit nechodí do školy.“

Premiér ocenil, že Novoborští nepodlehli extremistům

Ve Varnsdorfu obvinil extremistické organizace, že situaci na severu Čech zneužívají; nesou prý značný díl viny na eskalaci napětí v oblasti. Po Nečasově příjezdu od minulého týdne volali místní politici, demonstranti i lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Premiér ale odmítá tvrzení, že jeho nepřítomnost ještě zvyšovala nespokojenost místních. „Zdejší demonstrace nesouvisí s tím, zda jsem přijel, či ne. Řada z nich je svolávána a podporována extremistickými organizacemi, které toho zneužívají,“ řekl novinářům. O několik hodin dříve v Novém Boru dokonce hovořil o „neonacistech“. „Přijel jsem sem pracovat, ne dělat mediální show,“ dodal.

V Novém Boru ocenil přístup zdejších občanů, že se nepřidali na stranu pravicových extremistů. „Chtěl bych velmi zdůraznit, že si vážím, že občané Nového Boru se nepřidali k těm demonstracím, které organizovaly neonacistické skupiny typu Dělnické strany. Svůj občanský protest vyjádřili naprosto odděleně,“ prohlásil Nečas. Pro jejich obavy z rostoucí kriminality má prý ale pochopení.

Navštívil také novoborský bar Pivní pomoc, kde v srpnu napadli Romové hosty mačetami poté, co obsluha nenechala romské nezletilce hrát na automatech. Útok byl i jedním z impulzů k následným protiromským akcím, při kterých se místní snaží vyjádřit svou nespokojenost s napjatou situací.

„Pana premiéra jsem informoval o tom, že bych byl rád, aby si policie dala záležet a co nejrychleji vyšetřila případ mačetového útoku, který se stal ve zdejším baru,“ uvedl novoborský starosta Dvořák. „Někteří lidé tvrdí, že se objevují tendence to zametat pod koberec, a já věřím, že tak tomu nebude,“ dodal s tím, že město uvažuje i o jednorázovém odškodném pro osoby, které budou mít kvůli útoku výrazné zdravotní následky.

Drábek: Na Šluknovsku vznikne sto míst veřejně prospěšných prací

Do regionu se dnes vypravil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a stejně jako Nečas i on jednal se zdejšími starosty. Zaručil se, že na Šluknovsku vznikne dalších sto míst veřejně prospěšných prací. O jejich zřízení mohou od nynějška úřad práce požádat starostové obcí. „Jakmile by kapacita byla vyčerpána, jsme připraveni ještě dál navýšit počet míst,“ dodal ministr.

Veřejně prospěšné práce
Zdroj: ČT24

Peníze na nová místa budou z rozpočtu ministerstva práce, doplnil později premiér Petr Nečas (ODS) „Tyto prostředky budou použity z jeho rozpočtové kapitoly a jsou připraveny pro pobočky úřadu práce a takto sem budou distribuovány. Jsou to peníze pouze pro tento region,“ řekl novinářům Nečas. Opatření by mělo trvat ale zatím jen do konce roku, potvrdili po jednání dva komunální politici. „Místa ale také mohou vzniknout velmi rychle,“ řekl místostarosta Rumburku Ladislav Pokorný (ČSSD).

Škromach: Kdyby příspěvky nerušili, nemuseli by je zavádět

Za tento krok jej ale paradoxně kritizuje opozice. „Kdyby pan ministr Drábek a jeho předchůdce, tenkráte ještě dnešní premiér Nečas, nerušili finanční prostředky na veřejně prospěšné práce, tak by je dneska nemuseli znovu zřizovat,“ konstatoval sociálnědemokratický senátor Zdeněk Škromach.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí:

„To že od prvního ledna příštího roku bude výplata dávek hmotné nouze záviset na tom, zda rodiče odpověděn posílají své děti do školy, to je jednoznačně důležitý krok pro zvýšení odpovědnosti těch, kteří jsou závislí na systému financování ze strany státu.“

Drábek na dnešní tiskové konferenci dále uvedl, že je potřeba podniknout kroky v systému sociálních dávek. Mělo by se prý odlišit, kdo z příjemců má v regionu trvalé bydliště a kdo ne. „Budeme velmi tvrdě vyžadovat, aby pomoc těm, kteří jsou bez trvalého pobytu v obci, byla jen výjimečná,“ uvedl Drábek. Dávky v hmotné nouzi by tak měli dostávat ti, kteří v místě skutečně oficiálně trvale bydlí. Podle ministra by to mělo zabránit nekontrolované migraci.

Dávky? Jen když děti přijdou do školy

Právě „migrace nepřizpůsobivých“ platí za jeden z nejzávažnějších problémů. Podle odborníků se dlužníci a neplatiči, kteří se museli nuceně vystěhovat, přesouvají kvůli nižším nájmům a nákladům na venkov a do pohraničí. Tam si ale nepomůžou, protože práci v těchto oblastech nenajdou. Naopak zhorší situaci v místě.

Se změnami v systému dávek počítá sociální reforma, kterou schválila sněmovna a bude ji projednávat Senát. Podle ní by všechny podpory a příspěvky od státu měly od ledna vyplácet úřady práce. Drábek připomněl, že poskytování dávek v hmotné nouzi bude od příštího roku záviset i na tom, zda rodiče posílají děti do školy.

Oblast zatím navštívil například ministr vnitra Jan Kubice a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. Na seznam návštěv přibyl minulý pátek i lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, který prezentoval svůj plán na řešení situace, spočívající mimo jiné v přesunu asi 500 milionů korun na aktivní politiku zaměstnanosti, krom toho ale také kritizoval vládu za liknavost při řešení problému a vyzval premiéra k osobní návštěvě. Za to, že se do regionu Nečas ještě nevypravil, kritizovali v minulosti premiéra i zdejší starostové. Místostarosta Rumburku Ladislav Pokorný (ČSSD) dnes ČT řekl, že ho návštěva premiéra příjemně překvapila a do oblasti podle něj přinesla pokrok.