Po 15 letech na útěku dopadla policie vraha z Ukrajiny

Praha - Na hraničním přechodu Vyšné Německé mezi Slovenskem a Ukrajinou dopadla policie Ukrajince, jenž byl v ČR Krajským soudem v Ústí nad Labem odsouzen za loupežnou vraždu z roku 1996 na 13 let. Stejný soud na muže vydal mezinárodní i evropský zatykač; právě na jeho základě se muže podařilo zatknout.

Česká policie po vrahovi pátrala 15 let. Jednala také o jeho trestním stíhání v domovském státě, nicméně tato jednání byla podle policie neúspěšná. Osudným se muži stal až autobusový výlet do Košic. Při pokusu o překročení hranic byl zadržen. „S osobou bude vedeno slovenskými justičními orgány předávací řízení,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková.

Slovenská hraniční a cizinecká policie potvrdila, že Ukrajince zadržela v pátek po kontrole jeho totožnosti v databázi hledaných lidí. „Zajištěná osoba byla poslána do vazby,“ uvedla policie. Slovenské úřady budou čekat na podklady od českých justičních orgánů, pak by měly rozhodnout o vydání ukrajinského občana do Česka.

Podle mluvčí se hledaného muže podařilo dopadnout díky Schengenskému informačnímu systému. Od počátku letošního roku systém pomohl k vypátrání 200 mezinárodně hledaných zločinců v cizině.