Ústav pro kontrolu léčiv stahuje z trhu plesnivé hořčíkové tablety

Praha – Státní ústav pro kontrolu léčiv stahuje z trhu hořčíkové tablety, které vyrobila Galenická laboratoř Ostrava. Výrobce nemá podobný problém poprvé. Před třemi lety měla společnost potíže s dokumentací a musely kvůli tomu pryč z prodeje všechny šarže. Tentokrát mají pacienti vracet jen jednu, u které byla zjištěna nežádoucí plíseň. Volně prodejný preparát se užívá při nedostatku hořčíku v těle, při úzkostných stavech a dalších potížích.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o stahování přípravku tablety Magnesii lactici. Pacienti by měli tento přípravek vrátit do lékárny. Jde o jednu jedinou šarži, a to z toho důvodu, že byla zjištěna plíseň na tabletách,“ oznámila mluvčí Ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková.

Konkrétně se jedná o tablety Magnesii lactici 0,5 GLO, 100x500, šarže 0149060611. Ostatní šarže přípravku jsou v pořádku a nebyla u nich zjištěna uvedená závada. Přípravek se užívá při prokázaném nedostatku hořčíku a také při léčbě příznaků úzkostných stavů.

Případné užití přípravku by nemělo vážně ohrozit zdraví pacienta. Není však možné vyloučit nebezpečné individuální reakce. Léky by proto měly být vráceny do lékárny. Lékárník po předložení dokladu o zaplacení také vrátí zpátky peníze.

Magnesii lactici
Zdroj: ČT24/www.sukl.cz