Rozpočtové určení daní schválí vláda do konce října

Praha – Novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která přidá menším obcím 13,5 až 14,5 miliardy korun, schválí vláda do konce října. Starostům, kteří přišli před úřad vlády demonstrovat na podporu novely chystané ministerstvem financí, to řekl premiér Petr Nečas. Peníze získají menší města na úkor Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Tamní radnice proto proti schválení novely protestují s tím, že budou muset omezit investice, a na své straně mají i část ODS, která by ráda našla jiné řešení.

Nečas mimo jiné uvedl, že je prý připraven k politickému kompromisu, který zaručí, že při rozdělování výnosu z daní nebudou velká města dostávat více než trojnásobek příspěvku pro malé obce. „Náš názor je takový, že čtyřem metropolitním městům mají bát příjmy zastropovány. Závazek, že dosáhneme tři ku jedné, jsme připraveni dodržet, chceme se na tom dohodnout. V tuto chvíli jsou dvě varianty. My jsme přesvědčení, že nalezneme kompromis tak, abyste s tím byli spokojeni,“ řekl Nečas před demonstranty.

Změna v rozpočtovém určení daní, kterou navrhlo ministerstvo financí, má snížit rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele. Zvýšit má podíl z daní pro 6 241 menších měst a obcí celkem o 13,5 miliardy korun. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat právě obcí od 2 000 do 10 000 obyvatel.

V tuto chvíli město s dvěmi až pěti tisíci obyvatel pobírá na jednoho obyvatele 6800 korun. Brno, Plzeň a Ostrava získávají na jednoho obyvatele bezmála 18 000 a Praha, která je zároveň i kraj, 30 000 korun.

ODS odmítá, aby novela byla provedena na úkor největších měst. Občanští demokraté proto představili vlastní verzi návrhu, která počítá s tím, že stát část peněz pro obce získá jinak, mimo jiné z některých dotačních programů a úspor na ministerstvech či chystaném tendru na likvidaci starých ekologických škod. Čtyřem největším městům by podle Nečase mohl zákon příjmy zastropovat tak, aby jim nadále nerostly.

Bez zásahu do velkých měst není narovnání možné, říká Bartoněk

Dnešní pochod starostů byl první takto masovou akcí, kterou zástupci obcí vyjadřují své stanovisko k rozpočtovému určení daní. Starostové se sešli v 10:00 na náměstí Jana Palacha, odtud se vydali na pochod k Úřadu vlády. Předsedu vlády na transparentech vyzvali k tomu, aby „dodržel slovo“ a původní plán na určení daní naplnil beze změny.

„Diskriminační rozdíly, kterými jsou postižena menší města, jsou takové, že za dnešního ekonomického stavu státu není možné udělat v rozpočtovém určení daní nějaké rozumné narovnání bez toho, aniž by se sáhlo na peníze těm velkým městům,“ upozornil předseda Sdružení místních samospráv ČR Josef Bartoněk.

Shromáždění se zúčastnil také předseda poslanců TOP 09 a klíčová postava hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Novinářům řekl, že nynější podoba zákona menší obce diskriminuje a blokuje jejich rozvoj. TOP 09 podle něj bude s ODS o konečné podobě novely jednat. Varianta představená občanskými demokraty ale prý systémově neřeší nespravedlnosti nynějšího rozdělení výnosů z daní. Zástupci starostů se sešli i s Kalouskem. „Pan ministr nás ubezpečil, že námi požadovaný trojnásobek rozdílu v příjmech mezi nejbohatší Prahou a nejchudšími obcemi bude i nadále prosazovat,“ uvedla v tiskové zprávě místopředsedkyně Sdružení místních samospráv Věra Kovářová.

Demonstrace starostů na podporu určení daní
Zdroj: ČT24

Primátor Svoboda: Neprotestujeme, jen hájíme zájmy svých občanů

Proti plánům ministra financí jsou Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, kterých by se úbytek financí výrazně dotknul. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dnes v otevřeném dopise účastníkům protestu mimo jiné napsal, že Praha proti posílení rozpočtů menších měst a obcí neprotestuje. „Pouze musí hájit zájmy svých občanů, kterým v kontextu hrozící ekonomické recese, stagnujících daňových příjmů a škrtů ve Státním fondu dopravní infrastruktury ministerstvo financí navrhuje k chybějícím více než šesti miliardám korun ze státního rozpočtu odebrat dalších 2,2 miliardy korun ročně,“ podotkl primátor.

Dodal, že odmítá „hloupou zkratku: Velkým vezmeme, chudým dáme“. Dnešní transparenty přitom mj. hlásaly „ODS = Jánošík naruby – chudým obcím bere, bohaté Praze dává“. Podle Svobody není moudré trestat prosperující oblasti. Proto by podle něj bylo nejlepší podpořit snahu ODS o to, aby k posílení příjmů všech obcí s výjimkou čtyř největších došlo raději na úkor neefektivního rozdělování státních dotací a státu obecně.

Petr Gazdík:

„My samozřejmě budeme se svými koaličními partnery o změnách rádi debatovat, nicméně nepřekročitelná je pro nás koaliční smlouva v tom, že rozdíl mezi nejchudším městem a Prahou bude maximálně trojnásobný, tak jak je to ve vyspělé Evropě běžné.“

Tůma: Kalousek přislíbil kompenzace

Pražský zastupitel a někdejší kandidát na primátora Zdeněk Tůma (TOP 09) dnes odmítl, že by vedení TOP 09 připravilo změnu rozpočtového určení daní účelově, protože se pražská TOP 09 nedostala do vedení pražské radnice. Zdůraznil, že pokud nakonec Praha o peníze přijde, Kalousek přislíbil po několik let kompenzace. Důsledek reformy by tak metropole mohla pocítit až v době, když už bude jiná ekonomická situace.

Stejně jako Bohuslav Svoboda hodnotí kriticky plán ministra financí i primátor Ostravy Petr Kajnar. Zdůraznil zejména to, že peníze, které plynou do Ostravy, pomáhají zároveň celému regionu. „Ostrava jako metropole plní řada funkcí, které prospívají regionu. Díky investicím Ostravy má zaměstnání 20 tisíc lidí. Ostrava bez miliardy by přišla o možnost investovat rozvojové projekty, ale musela by řadu služeb omezit a zdražit,“ uvedl Kajnar.