Ministerstvo: Omezení sexuální výchovy neplánujeme

Praha - Mezi novináři koluje materiál o odstranění sporných témat ze sexuální výchovy, ministerstvo školství (MŠMT) ale tvrdí, že podobné změny neplánuje. Dokument, který by takto sexuální výchovu pojímal, podle resortu neexistuje. O okleštění sexuální výchovy informovala například Česká televize ve své reportáži, ČTK materiál získala od senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), který dlouhodobě kritizuje ministra školství Josefa Dobeše (VV).

„Odmítám nařčení z tmářství. Jediné, co jsem udělal, bylo stažení příručky k sexuální výchově, kde si z toho soukromí autoři chtěli udělat za ministerské peníze vlastní byznys. Příručku je možné používat, ale ne s doporučením MŠMT,“ ohradil se ministr Dobeš. Zprávu, že sexuální výchovu ve školách nahradí charita, pak označil za naprosto zcestnou.

„Sexuální výchova je součástí rámcového vzdělávacího programu základního vzdělávání (RVP ZV) a prolíná se různými vyučovacími předměty. Snahu některých subjektů, aby se z ní stal samostatný nepovinný předmět, MŠMT nepodporuje. Připravuje pouze revizi RVP ZV, a to především z pohledu zapracování standardů a odstranění chyb zjištěných kontrolou ze strany České školní inspekce,“ píše ministerstvo na svých stránkách.

Sporný materiál zpracoval Výbor na ochranu rodičovských práv. Jeho zástupci potvrdili, že byl určen pro odborníky připravující revizi osnov. Ze sexuální výchovy by podle výboru mělo být odstraněno třeba poučení o intimní hygieně, bezpečném sexuálním chování nebo pohlavně přenosných nemocech. Právě zástupci výboru také iniciovali letos na jaře petici proti sexuální výchově ve školách, vadilo jim, že děti by měly být ve škole seznamovány s tématy, která se příčí zásadám rodičů. Petici podepsalo na 40 000 lidí.