Dva klíčoví vyšetřovatelé armádních zakázek končí u policie

Praha - Policii opouštějí šéfové týmů, kteří vyšetřují podezřelé nákupy armádních pandurů a tatrovek. Po Františku Zahálkovi, mozku skupiny zabývající se pandury, chce skončit také Petr Krömer, který vedl ostravskou protikorupční policii a tým zabývající se nákupem tatrovek. V obou případech se vyšetřování týká i některých politiků. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes. Podle listu se v policii mluví o cílené likvidaci nepohodlných detektivů.

Zahálka s Krömerem odcházejí na vlastní žádost, dobrovolně to ale podle jejich kolegů není. Zahálka podle deníku neunesl stupňující se tlak i prohlídku své kanceláře, které se musel podrobit kvůli úniku výslechu důležitého svědka v kauze nákupu rakouských obrněných transportérů Pandur. Několik týdnů byl na nemocenské a pak vedení policie oznámil, že končí. „Své rozhodnutí už zřejmě nezmění,“ uvedl ředitel protikorupčního útvaru Tomáš Martinec.

U šéfa týmu Tatra Krömera roli údajně sehrála Bezpečnostní informační služba (BIS). Měla roznést zprávu o jeho neloajalitě k nadřízeným, kteří mu pak vyjádřili nedůvěru. „Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ řekl listu Krömer. Martinec tvrdí, že jeho odchod zatím není oficiální. Ostravský žalobce Dušan Táborský, který dozoruje prověřování nákupu tatrovek, přiznal, že připravovaný odchod Krömera je nepříjemný: „Vím, že končí. Celé je to divné, ostravská expozitura protikorupční policie má výsledky.“

Pátrání v kauze nákupu automobilů Tatra stojí na výpovědi někdejšího amerického velvyslance v ČR Williama Cabanisse, který jako zástupce automobilky Tatra přišel s tvrzením, že v roce 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové Barták miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Barták to popírá. V případě obrněnců Pandur vypověděl svědek, že si mu řekl blízký spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka lobbista Marek Dalík o třikrát šest milionů eur. Dalík to popírá.

Martinec ubezpečil, že vyšetřování armádních zakázek bude pokračovat i po odchodu klíčových detektivů. „Oba případy vyšetřují týmy o více detektivech a ty, co odejdou, nahradíme novými,“ řekl dnešní MfD šéf protikorupčního útvaru.