„Hrdinu“ z Varnsdorfu zadržela policie, Kohout nesplácel úvěr

Varnsdorf (Šluknovsko) – Policie včera odpoledne zadržela organizátora varnsdorfských demonstrací Lukáše Kohouta. Podle informací České televize je trestně stíhaný kvůli nesplacenému úvěru a poškození cizích práv. Kohout se zadlužil u finanční společnosti a při podpisu smlouvy uvedl údaje jiné osoby bez jejího souhlasu. Policie žádala, aby byl vyšetřován vazebně. Soud ale návrhu nevyhověl, obviněný byl proto dnes odpoledne propuštěn a bude stíhán na svobodě. Kohout se nyní účastní zasedání zastupitelstva ve Varnsfdorfu. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až tříleté vězení.

Kohout sjednal počátkem dubna letošního roku s jistou finanční společností úvěrovou smlouvu na notebook. Uvedl ale osobní údaje jiné osoby, za kterou se bez jejího souhlasu vydával. Získaný úvěr pak nesplácel, čímž společnosti způsobil škodu ve výši přes pětatřicet tisíc korun.

O tom, že má osmadvacetiletý muž možná opět problémy se zákonem, se vědělo už od začátku září. Policie ho kvůli údajnému podvodu povolala několikrát k výslechu, který se časově kryl s některou z demonstrací svolanou právě Kohoutem na varnsdorfské náměstí. 

Mnoho lidí si Kohouta pamatuje jako falešného tajemníka předsedy valného shromáždění OSN Jana Kavana, který si na útraty státu létal po světě. Za podvod se škodou 2,6 milionu korun dostal dvouletou podmínku. Ve Varnsdorfu je ale známý jako organizátor demonstrací na protest proti nepřizpůsobivým Romům.