V aktuálním volebním průzkumu přeskočili komunisté TOP 09

Praha – Volby do Poslanecké sněmovny by podle aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění vyhráli sociální demokraté s výrazným náskokem. ČSSD totiž podpořilo 35 procent respondentů, zatímco druhou ODS 21,5 %. Obě největší strany zůstaly v porovnání s minulým průzkumem zhruba na svém. Do sněmovny by se dostali také komunisté, TOP 09 a zřejmě i lidovci.

Oproti poslednímu průzkumu CVVM si pohoršila TOP 09, která se propadla o tři procenta na 13,5 %, naopak si polepšili komunisté, kteří „topku“ přeskočili a mají podporu 16,5 % respondentů. Přesně na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do sněmovny se pohybují lidovci. Naopak Věci veřejné mají podporu jen 3,5 % a do dolní komory by se neprobojovaly. Strana zelených má ještě o procento nižší podporu.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Nezahrnuje tedy například respondenty, kteří se voleb nechtějí zúčastnit. 

Průzkum se uskutečnil v době od 5. do 12. září a na otázky v něm odpovídalo 984 Čechů starších 15 let. Pětapadesát procent dotázaných přitom uvedlo, že by se případných voleb nyní zúčastnilo.