Američani cvičili české vojáky v navádění letadel na cíl

Praha – Ve vojenském prostoru Boletice probíhalo tento týden speciální cvičení pod názvem DOMESTIC CAS (Close Air Support). Američtí instruktoři několik dní drilovali předsunuté letecké návodčí z české, belgické, německé a italské armády v přesném a bezchybném navádění letadel na cíle ničené ostrou municí. Trénink vedli zkušení veteráni z elitní školy amerického letectva pro vzdušné a pozemní operace AGOS. Výcvik probíhal v denních i nočních hodinách s podporou podzvukových letounů L-159 ALCA a bojových vrtulníků Mi-24/35.

Bez předsunutých leteckých návodčích (takzvaných FAC – Forward Air Controller) se neobejdou žádné mezinárodní bojové operace. Nechybějí v Iráku, v Libyi nebo v Afghánistánu. Speciálně vyškolení vojáci navádí letadla na nepřátelské pozemní cíle, které jsou v těsné blízkosti vlastních sil. „Dokážeme řídit i námořní palbu a bezpilotní prostředky,“ řekl ČT velitel roty leteckých návodčích z Náměště nad Oslavou.

„Afghánistán je horká mise, návodčí tam mají největší uplatnění a zároveň hodně práce,“ uvedl americký podplukovník Craig McCarty z AGOSu, který nyní pracuje jako instruktor na velitelství NATO. Právě alianci na výcviku návodčích hodně záleží. Nechce, aby se znovu opakovala tragédie z roku 2007, kdy zabila letecká puma na jihu Afghánistánu místo Talibanců tři britské vojáky. Společná cvičení slouží i k tomu, aby vojáci při operacích dodržovali jednotná nařízení a postupy.

Důležití hráči moderních armád

Podle současných pravidel musí být návodčí neustále ve spojení s letounem. Aby nezasáhl vlastní vojáky, označí pilot ještě před útokem cíl světelným paprskem, kterému vojáci říkají Boží prst. Pokud ukazuje na správné místo, návodčí pilotovi povolí cíl zničit. „FAC musí být schopen zapojit a zkoordinovat i palebné prostředky na zemi, zabezpečit odhoz munice tak, aby byla zajištěna jak bezpečnost pilota, tak lidí na zemi, aby nedošlo k nechtěným ztrátám na životech či škodám na civilním majetku,“ popsal nadporučík T.Z., který působil v této pozici již dvakrát v Afghánistánu. „Hodně pomáhá i psychologický efekt, když se pouze objeví letoun nebo vrtulník,“ doplnil jeho kolega. „Pokud nepomůže zastrašení, teprve potom se přistupuje k odhozu munice,“ dodal.

  • Letecký návodčí autor: Pavel Lang, zdroj: Armáda ČR
  • Vrtulník Mi-24/35 autor: Pavel Lang, zdroj: Armáda ČR

Speciální jednotka leteckých návodčích vznikla v české armádě přesně před 10 lety, od roku 2007 se její příslušníci pravidelně účastní misí v Afghánistánu. Prvním českým vojákem, který naváděl spojenecká letadla na pozice talibanských povstalců, je Martin Kříž: „Celkem za moje působení v Afghánistánu, což byl rok, jsem provedl zhruba 70 navedení, z toho třikrát s ostrým odhozem,“ řekl ČT.

Počet návodčích v aliančních jednotkách proto stále roste. Americké jednotky jich například mají přes 2 500. V české armádě je jich 26, čtyři nyní působí v Afghánistánu a u svých zahraničních kolegů už si získali i respekt. „Čeští vojáci mají vysoký kredit… Není rozdíl mezi našimi a českými FAC,“ řekl na cvičení v Boleticích podplukovník McCarthy. 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)