Diskuze o legalizaci prostituce pokračují

Praha – O legální prostituci v Česku už delší dobu usiluje pražský magistrát. Ve sněmovně ale návrh neuspěl. Jasně definoval, kdo se může sexuálními službami živit a kde je bude nabízet. Nevládní organizace ale varují, že taková úprava by na prostitutky a prostituty kladla pouze povinnosti, zatímco na jejich práva a ochranu už nemyslí.

Lukáš se na ulici dostal v 15 letech, když utekl z domova. Pak už šlo všechno rychle – začal si píchat pervitin a prostituce byla nejrychlejším zdrojem peněz. Takhle žije už 15 let. Přestože se sexem živí, říká, že registrovat by se nechtěl. Výhrady mají i lidé z nevládních organizací. Vadí jim nejen další administrativa, ale také to, že za porušení pravidel by se platily velké pokuty.

„Problém je nejen to, že to bude asi nevymahatelné, ale z hlediska práv osob v prostituci je to zkrátka nepřípustné,“ říká spoluautorka projektu Zvyšování povědomí o právech osob zabývajících se prostitucí Barbara Havelková. Koordinátor projektu Šance László Sümegh zase namítá, že se v Česku všechno řeší represí.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Návrh zákona, který by povinné registrace zavedl, připravuje pražský magistrát. Chce ale zohlednit i některé námitky sociálních pracovníků, jak potvrdil radní pro sociální oblast Petr Dolínek (ČSSD). Odborníkům vadí i zdravotní karty, kterými by prostituující dokazovali, že jsou zdraví. Podle nich by to paradoxně vedlo k neopatrnosti a dalšímu šíření pohlavních nemocí.

Jestli bude z prostituce legální povolání, se teprve ukáže. Podle nevládních organizací je nejdůležitější, aby o její budoucnosti proběhla mnohem hlubší debata s odborníky, ale i se samotnými prostitutkami a prostituty.