Člověk v tísni otevřel v Etiopii školu pro 330 dětí

Praha - Ve zbrusu nové škole zahájily letošní školní rok děti v etiopském Goble. V pořadí již čtrnáctou školu v Etiopii pomohl Člověku v tísni vybudovat pražský magistrát. Na stavbu školy pro 330 dětí přispěl částkou 1,85 milionu korun. Primátor Bohuslav Svoboda dnes při slavnostním představení školy uvedl, že Praha bude podobné rozvojové projekty i nadále podporovat.

Africké děti se přestěhovaly z tmavých zaprášených chýší, kde při výuce seděly na hliněné zemi, do světlých, plně vybavených učeben. „Africkým dětem je osudem předurčeno žít stejně jako jejich rodiče,“ řekl ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Nezisková společnost se podle něj snaží osudy dětí změnit. Věří totiž, že vzdělání je klíč ke změně.

Člověk v tísni v Etiopii podporuje nejen přístup dětí ke vzdělání, ale i zlepšování kvality poskytovaného vzdělání. Od roku 2003 tak společnost vyškolila už více než 3 000 učitelů. „Snažíme se podporovat místní, aby sami dokázali jít dál,“ doplnil Pánek. Financování učitelů a provoz nové školy tak bude mít na starosti místní samospráva. Vedle vzdělávání se Člověk v tísni v Africe zaměřuje také na zpřístupnění zdrojů pitné vody, na zajištění zdrojů obživy, ochranu životního prostředí a boj proti obchodu s dětmi.

V Etiopii je gramotných 36 procent obyvatelstva; je to jedna z nejchudších zemí na světě. Okres Kefalo ve východoetiopském regionu Somali, kde nová škola vznikla, je prý jeden z nejzaostalejších v zemi. Děti tu často nechodí do školy, protože v okolí žádná není. Na jednoho učitele na prvním stupni připadá v Etiopii průměrně 60 dětí. V okrese Kefalo je 468 vesnic, v nichž funguje 90 škol. Z toho jen 30 je z cihel nebo kamene.