Pospíšil: Dohoda o vině a trestu zkrátí trestní řízení

Praha – Vláda schválila novelu zákona trestního řádu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v ní navrhoval zavést tzv. Dohodu o vině a trestu, podle které by výši trestu navrhoval státní zástupce. Klesnout by tím měly náklady na justici a na celý trestní proces, který by se měl výrazně zkrátit. Účelem této dohody je tak snížit dobu, kdy pachatel spáchá trestný čin a kdy je fakticky odsouzen. V rámci novely navrhuje Pospíšil také upravit takzvaný institut spolupracujícího obviněného - tedy zločince, který pomůže policistům rozkrýt organizovaný zločin nebo korupční jednání.

Novela zákona počítá s tím, že výši trestu pro obžalovaného by navrhl státní zástupce. „Pokud se někdo přizná ke spáchání trestného činu a důkazy provedené v přípravném řízení to potvrzují, státní zástupce navrhne přiměřený trest podle sazby a soudce s tím souhlasí, záležitost by bylo možné uzavřít na základě tzv. Dohody o vině a trestu,“ vysvětluje Pospíšil. Zároveň zdůrazňuje, že podobný princip zavedla většina států Evropské unie včetně Slovenska, kde si tento institut pochvalují.

Podle Pospíšila je hlavní výhodou této dohody především zkrácení délky trestního řízení. To by zároveň značně ušetřilo i finance státu. „Trest by měl být v zásadě stejný, jako kdyby probíhalo celé hlavní líčení,“ potvrdil Pospíšil a dodal, že trestní sazba daná zákonem musí být i v těchto případech dodržena. Dohoda navíc může být uzavřena pouze v tom případě, pokud ji odsouhlasí advokát obžalovaného. „Jsou tam veškeré pojistky, aby se vyloučilo zneužití tohoto institutu,“ ujistil Pospíšil.

Rozhovor s Jiřím Pospíšilem (zdroj: ČT24)

Podobnou praxi by ministr rád zavedl především v těch případech, které nepatří mezi závažné trestné činy s maximální horní sazbou deset let. Pospíšil zároveň připomněl, že ve světě je tendence spíše odklánět se od trestních řízení. Narůstá totiž množství případů, které by měla podle názoru společnosti trestní justice řešit. „Ročně se jedná o několik desítek tisíc kauz, což je celé velice nákladné,“ dodal Pospíšil.

Jan Jandourek k vyrovnání s církvemi (zdroj: ČT24)

S novelou původně nesouhlasilo ministerstvo zahraničních věcí. Podle něj dohoda o vině a trestu nepatří do kontinentálního práva. Zároveň prý povede ke vzniku korupčního prostředí, vyvíjení tlaku na obviněné či snížení výchovné funkce trestu. Také ČSSD již dříve upozorňovala na to, že novela neskýtá žádné záruky, že tohoto institutu nebude zneužito. Novela by podle návrhu ministerstva měla začít platit od poloviny příštího roku.