Klaus podepsal zpřísnění regulace hazardu - napodruhé

Praha - Regulace loterií a dalších druhů hazardu bude přísnější. Prezident Václav Klaus totiž podepsal novelu loterijního zákona, která dává obcím právo regulovat vyhláškami místa i čas provozování heren. Schválený zákon omezující hazard přitom Klaus už jednou vetoval, a to loni po volbách, kdy sněmovna nemohla o jeho vetu rozhodnout. Novela podle něj zužovala okruh příjemců odvodů na veřejně prospěšné účely. Klaus dnes podepsal i další dvě novely - o doživotní léčbě pro mladistvé pachatele a o omezení reklamy na obrazovkách České televize.

Pro Senátem navrženou verzi omezení hazardu hlasovali poslanci napříč stranami s výjimkou Věcí veřejných. Poslanci této strany hlasovali proti, pouze ministr školství Josef Dobeš byl pro. Senát poslancům novelu vrátil, protože podle senátorů obsahovala chyby, například snižovala pravomoc obcí, protože by zrušila platnost obecních vyhlášek, které regulují klasické hrací automaty. Některá další ustanovení byla navíc retroaktivní, protože měla platit již od letošního 1. července.

Platnost dosud vydaných licencí, například k videoloterijním terminálům, zkracuje novela z dosavadních deseti na tři roky. Jednotnou dvacetiprocentní sazbu odvodů budou platit loterijní firmy bez rozdílu velikosti. U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí a zákon také zakazuje reklamu a podporu nepovolených loterií.

Reklama na dvou kanálech ČT končí

Klaus dnes podepsal novelu zákona, podle které může Česká televize vysílat od příštího roku reklamu jen na programech ČT2 a ČT4. Veřejnoprávní televize bude za peníze z reklamy na kanále ČT2 nově financovat Státní fond kultury a z reklamy na ČT4 výrobu sportovních pořadů. Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie pak budou místo ČT financovat televize Nova, Prima s TV Barrandov, podle novely do něj budou posílat dvě procenta ročních čistých výnosů z reklamy.

Programy České Televize
Zdroj: ČT24

Omezení reklamy v ČT prosadily největší české komerční televize, Nova a Prima, které nevylučovaly možnost arbitráží. Argumentovaly dohodou, podle které původně měla reklama ve veřejnoprávní televizi zcela skončit letos 11. listopadu v souvislosti se završením digitalizace vysílání. Novela rovněž zakazuje ČT vysílat teleshopping a na jejím webu by se neměla objevovat obchodní sdělení. Proti omezení reklamy v ČT se stavěli zadavatelé reklamy. Podle nich by Nova a Prima ovládly 95 procent reklamního trhu a mohly by jim diktovat své podmínky včetně cenových.

Mladiství pachatelé mohou dostat doživotní léčbu

Soudy budou moci ukládat mladistvým pachatelům závažných trestných činů ochranné léčení na neomezeně dlouhou dobu. Zabránit to má případům, kdy se dětští vrazi po skončení ochranné výchovy dosažením 18 let věku dostanou mimo jakoukoli kontrolou státu. Takzvanou kmetiněvskou novelu zákona o soudnictví ve věcech mládeže dnes Klaus stvrdil svým podpisem.

hires
Zdroj: ČT24

Soudci budou moci ochranné léčení nařídit jako ambulantní, nebo ústavní. Tuto formu trestu budou moci použít v případě, že dítě spáchá zločin kvůli duševní poruše nebo pod vlivem drog. Novela zároveň v rámci práv odsouzeného pamatuje na to, že podmínky léčení budou každoročně soudem přezkoumávány. Před uložením léčby bude muset mladistvý pachatel podstoupit vyšetření svého duševního stavu. Změna zákona je mimo jiné reakcí na případ vraždy z roku 2004, kdy nezletilý mladík v Kmetiněvsi na Kladensku zabil a znásilnil svou spolužačku. V 19 letech byl propuštěn na svobodu z ochranné výchovy, a to bez zápisu v trestním rejstříku. Novelu se senátními úpravami podpořila v závěrečném hlasování drtivá většina poslanců.