Dva mačetoví útočníci z Nového Boru uprchli

Nový Bor (Českolipsko) - Dva z pětice Romů, která na začátku srpna zaútočila mačetami na hosty baru v Novém Boru, jsou stíháni jako uprchlí. Televizi Nova to sdělilo krajské státní zastupitelství, jež případ vyšetřuje. Muži už mají přidělené své právní zástupce.

Starším z dvojice je šestatřicetiletý Antonín Sinu, mladším pak devatenáctiletý Jakub Žiga. Oba se podle policie podíleli na útoku, který se odehrál v neděli 7. srpna odpoledne v baru v Purkyňově ulici po konfliktu mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech.

Obsluha od nich požadovala občanské průkazy a mladíci ji za to začali slovně napadat. Jeden z hostů se prý obsluhující ženy zastal a jednoho z mladíků údajně i udeřil. Pak prý hosté mladíky z baru vyvedli. Oni se však vrátili s dalšími Romy ozbrojenými mačetami a obušky.

Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postižený muž prodělal v liberecké nemocnici operaci hlavy. Dva útočníky ve věku 15 a 37 let policie dopadla a obvinila z těžkého ublížení na zdraví a z přečinu výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství, za což jim hrozí pět až 12 let vězení. Další, sedmnáctiletý mladík, se sám přihlásil. I on byl obviněn a skončil ve vazbě.

Mladíkům ve věku 15 a 17 let hrozí vzhledem k věku maximálně šestiletý trest odnětí svobody. Novoborský incident zvýšil napětí mezi většinovou společností a Romy na severu Čech. Situace se ještě více vyhrotila poté, co o 14 dnů později napadlo podle policie asi 20 Romů v Rumburku skupinu místních.