Česká města čeká zdražení MHD

Praha – Polovina krajských metropolí zdraží běžné i předplatní jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Některá města to čeká od ledna, jiná ale ještě před koncem roku. V létě už zdražovala Praha a Olomouc, v prosinci se přidá Ústí nad Labem a od ledna pak další města. Důvodem je dražší nafta a energie, od ledna pak navýšení DPH.

Základní jízdenka v Ústí nad Labem podraží o tři koruny, platit ale bude delší dobu. Měsíční jízdné pro dospělé bude dražší téměř o třetinu. V Olomouci zdražili už v polovině prázdnin. Dřív tam jízdenka stála 12 korun, nyní cestující zaplatí o dvě koruny více. Další města budou následovat od příštího roku. Mluvčí Dopravního podniku Brno Linda Škrancová říká, že každoroční náklady na přepravu cestujících se zvyšují, započítává se navíc i zvýšení sazby DPH. Brno tak následuje Prahu, kde se v červenci poprvé cena základní jízdenky přehoupla přes hranici třiceti korun.

Zdražovat se bude také v Ostravě a Liberci. V Ostravě zatím není jisté, jestli ceny jízdenek navýší o 10 nebo rovnou 19 procent. V Liberci pak zřejmě ti, kteří nemají městskou kartu, zaplatí za tu papírovou o tři nebo čtyři koruny více. Náměstek primátorky Liberce pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům) informoval, že město bude ještě jednat s dopravním podnikem, který musí přijít s konkrétní částkou. Opozici se to však nelíbí. Tvrdí, že opatření dopadne na ty nejchudší a lidé přestanou městskou dopravou jezdit.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Zbývá pět krajů, které navýšení jízdného zatím neohlásily. Mnohdy to ale neznamená, že nenastane. „Budeme muset zdražit, přestože to zatím zvládáme. Počkáme ale na analýzy dopadu navýšení DPH,“ nechal se slyšet ředitel Dopravního podniku Pardubice Tomáš Pelikán. Krajská města vyberou na jízdném od lidí řádově desítky milionů navíc. Až si po novém roce vypočítají, o kolik je připraví vyšší DPH, nevylučují další úpravy cen.

Vydáno pod